Hatalmas repülőteret akar a lengyel kormány

közlekedés
2018 február 16., 09:32
comments 30

A lengyel kormány legfontosabb gigaberuházása egy új repülőtér építése lesz, a fővárostól 40 kilométerre, jelentették be Varsóban.

Úgy fogják hívni, hogy Szolidaritás Nemzetközi Repülőtér, emlékezve az 1980-as évek legendás szakszervezetére. A Szolidaritás évi 45 millió utas kiszolgálására lesz alkalmas, de úgy, hogy akár 100 millió utasra is növelni lehessen a kapacitását. 2027-ben fogadnák az első repülőket.

Összehasonlításul, a mostani varsói repteret (Chopin a neve, talán innen jött az ötlet, hogy Ferihegyet Liszt Ferencre kereszteljék át) tavaly 15,75 millió utas használta, vagyis azt várják, hogy háromszorosára nő majd a varsói forgalom, mire elkészül. Európa legnagyobb reptere a londoni Heathrow, az tavaly 78 millió utast fogadott.

A LOT lengyel légitársaság egyik gépe.
photo_camera A LOT lengyel légitársaság egyik gépe. Fotó: Artur Widak/NurPhoto

A lengyel kormány arra számít, hogy Varsó lesz Európa keleti felének legnagyobb átszállási csomópontja, az Ázsia és Nyugat-Európa, sőt akár az USA és a Közel-kelet közötti kapocs.

A lengyel kormány szerint az új reptérre vezető vasúttal és utakkal együtt kijöhet az egész 8,2 milliárd euróból (2500 milliárd forintból), ami olcsóbb mint a paksi bővítés tervezett ára (3700 milliárd forint), de drágább mint a Budapest - Belgrád vasút (750 milliárd forint). (euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.