Nagyot erősödtek a floridai iskolai lövöldözésnél használt fegyver gyártójának részvényei

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

1,49 százalékkal erősödtek csütörtökön az American Outdoor Brands részvényei az Egyesült Államokban, 8,8 millió dollárral feltornászva a cég értékét. Ez a vállalat a tulajdonosa a Smith & Wessonnak, a fegyvergyártónak, amely azt az AR-15-ös puskát is gyártotta, amit Nikolas Cruz használt Floridában, amikor volt iskolájában megölt 17 embert

A részvények már szerdán, közvetlenül a lövöldözés után is felfelé indultak meg, aznap 5,6 százalékkal erősödtek a papírok. 

Fotó: GEORGE FREY/AFP

Egyáltalán nem ritka, hogy egy tömegmészárlás után drágábbak lesznek a fegyvergyártók részvényei: mivel ilyenkor mindig felerősödik a vita arról, hogy szigorítani kéne az országban a fegyvervásárlást, sokan megrohanják a boltokat, hogy addig szerezzenek be maguknak fegyvert, amíg még biztosan lehet, a cégek pedig komoly bevételre tesznek így szert. 

Ez volt amúgy a harmadik alkalom, hogy egy M&P15-puskát használtak tömegmerénylethez az Egyesült Államokban. Az eredetileg a hatóságok számára kialakított fegyver kereskedelmi forgalomban kapható verzióját 2006-ban mutatták be, az alacsony, 5-600 dolláros árnak köszönhetően pedig mára az egyik legnépszerűbb "sport"puska lett az országban. (AP, TIME)