Túl sokat ürítenek a hollandiai tehenek

környezetvédelem
2018 február 16., 07:22
comments 127

Túl sok a tehénszar Hollandiában, és ebből komoly politikai viták következtek.

Hollandia a világ ötödik legnagyobb tejtermék-exportőre, az utóbbi időben nagyon jól ment a tehenészeteknek, és ezért egyre csak gyarapodtak az állományok. A világban növekszik a tejtermékek iránti kereslet, olcsó az import takarmány és a modern holland technológiával sokat lehet fejni. 1,8 millió tehén él jelenleg Hollandiában.

Ám annyi tehéntrágya keletkezik, amivel már nem tudnak a gazdák mit kezdeni. A talaj terhelését törvények korlátozzák, nehogy túl sok foszfor kerüljön a talajvízbe. Hollandiában az EU többi országához képest lazábbak a szabályok, de így is nagyon sok tehéntelep környékén több trágya keletkezik, mint amennyit a saját földjükön elteríthetnének.

Tehenek Hollandiában
photo_camera Tehenek Hollandiában. Fotó: Mischa Keijser/Cultura Creative

Ilyenkor a trágyát el kell vitetni, de mint kiderült, sok a csalás, és egyre rosszabbak a talajszennyezettségi mutatók. Már az EU is indított eljárást az ügyben.  Ezért a holland állam kompenzációt fizet most azoknak a gazdáknak, akik csökkentik az állományukat, de ez érdemi változást egyelőre nem hozott.

A WWF nevű környezetvédelmi szervezet szerint 40 százalékkal kellene csökkenteni a tehenek számát Hollandiában. A vita egyre élénkebb a Guardian riportja szerint, és lassan a következő választás egyik fontos kampánytémájává dagad. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.