Szél Bernadett: Már azt sem mondják, hogy Magyarország jobban teljesít, csak annyit, hogy „Soros György van, veszély és felháborodás”

POLITIKA
2018 február 17., 19:02
comments 497

Szél Bernadett szerint a következő évtizedekről dönt az ország áprilisban az országgyűlési választásokon, mert a jelenlegi kormányzat a jövőt lopja el.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, a párt társelnöke beszédet mond a párt országértékelő rendezvényén a Park Inn by Radisson Budapest szállodában.
photo_camera Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, a párt társelnöke beszédet mond a párt országértékelő rendezvényén a Park Inn by Radisson Budapest szállodában. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szombati, budapesti országértékelő beszédében – Antall József volt miniszterelnököt idézve – azt mondta: 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni, de nemcsak a határon túli millióké, hanem az országot elhagyó százezreké is. Szerinte ugyanakkor Orbán Viktor csak 2 millió ember miniszterelnöke, őt csak azok érdeklik, akik a Fideszre szavaznak.

Szerinte jelenleg Magyarországon nincs kormányzás, most ugyanis a propaganda mondja meg a kormánynak, hogy mit kell tennie. Azt mondta, ha ez a kormány elveszíti a bizalmat, tagjaira nem az ellenzéki lét vár, hanem a börtön.

Szél Bernadett a normális bérek biztosítását nevezte az LMP-program alapvetésének, de azt is mondta: az LMP-nek elege van mind a kormányzati, mind az ellenzéki térfélen zajló teszetoszaságból.

Az ellenzéki párt társelnöke bírálta a kormány családpolitikáját, mert az ország szerinte nem jutott ki a demográfiai krízisből, de azt is felhozta, hogy 2010 óta szerinte megduplázódott a dolgozó szegények száma. Szerinte még senki olyan messze nem távolodott el a helyes úttól, mint Orbán Viktor, aki csak akkor tudja Magyarországon tartani az embereket, ha a nyugati határra is kerítést épít.

A kormányzati propagandát nevezte a kudarc egyértelmű bizonyítékának: már azt sem mondják, hogy Magyarország jobban teljesít, csupán annyit, hogy „Soros György van, veszély és felháborodás”.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, a párt társelnöke és Gémesi György, az Új Kezdet elnöke a Lehet Más a Politika országértékelő rendezvényén.
photo_camera Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, a párt társelnöke és Gémesi György, az Új Kezdet elnöke a Lehet Más a Politika országértékelő rendezvényén. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

„A valóság azonban mindig legyőzi a hazugságot” – mondta, és az LMP-t és az Új Kezdetet nevezte azoknak a tömörüléseknek, akik őrzik az értékeket, akiket nem tudtak megvenni, megfenyegetni, és akik nem adták fel.

„Nem lettünk fiatal liberális rendszerváltókból idősödő demokráciagyilkos tolvajokká”

– mondta.

Az LMP nem kíván harcolni sem a Fidesz propaganda-hazugságával, de a többi ellenzéki párttal sem, mert annak is csak a Fidesz örül. Azt mondta, nem kötnek elvtelen kompromisszumokat, és nem dőlnek be a többi ellenzéki párt trükkjének, akik csak támadták őket, és rájuk akarták kényszeríteni, hogy ugyanazt tegye az LMP is, mint ők. De ha nem a választópolgárok döntenek, hanem a pártok titkos tárgyalásokon, akkor nem látszik a teljesítmény – mondta.

„Mi foglalkozunk nőügyekkel” – mondta Szél, aki szerint véget ért a korszak, amikor politikus urak üzenik meg a nőknek, hogy hol a helyük, de beszélt arról is, hogy a büdzsé 20 százalékát az oktatásra költenék, és jelentős béremelést valósítanának meg az egészségügyben.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke arra mutatott rá, hogy az ország életszínvonala az elmúlt 8 évben nem közeledett Ausztriáéhoz. A fő gondnak a korrupciót nevezte. Az LMP komolyan gondolja az elszámoltatást, de nem mindenkiben látja az elszántságot.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke beszédet mond a párt országértékelő rendezvényén 2018. február 17-én.
photo_camera Hadházy Ákos, az LMP társelnöke beszédet mond a párt országértékelő rendezvényén a Park Inn by Radisson Budapest szállodában 2018. február 17-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Bírálta Zugló polgármesterét, Karácsony Gergelyt, aki az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, mert egyetlen korábbi visszaélést sem tárt fel a kerületében.

Szerinte a kormányoldal rengeteg pénzt lopott, amiből már 2014-ben is jelölteket vagy szavazatokat vásárolt, most pedig az ellenzéki pártokban lévő mozgásokat is befolyásolni kívánják.

Az Új Kezdet az önkormányzati tapasztalatokat apportálta az együttműködésbe – mondta Gémesi György, az LMP-vel szövetséges párt elnöke, aki szerint a 2000 fő alatti települések nagy bajban vannak. Azokban egy erős Fidesz-győzelem esetén csak elöljáróságok lesznek, vagyis kb. 2 millió emberről mond le a kormány, és olyan államstruktúrát alakít ki, ami pártpolitikai irányítás alá helyezi az egész országot.

Ábrahám Júlia, az LMP országos elnökségének tagja az egészségügyben sürgetett átfogó béremelést, míg Vágó Gábor kecskeméti képviselőjelölt az LMP feladatának azt nevezte, hogy erőt adjon a tisztességes emberek felháborodásának azért, mert szerinte a Fidesz „maffiacsaládokat hizlalt fel közpénzen”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.