Az országutakat takarítják, ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson

Valamennyi országos közút járható, de az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról - írja közleményében a Magyar Közút Zrt.

Az Útinform szerda reggeli összesítése alapján 

  • a Dunántúl túlnyomó részén szállingózik a hó, Bicskénél hódara esik, a csapadékmentes területeken is borult, felhős az ég. 
  • A Dunától keletre Gödöllő, Monor, Kecskemét, Hajdúnánás és Ófehértó környékén havazást, másutt többnyire hószállingózást, havas esőt jeleztek. 
  • A Tiszától keletre jellemzően eső esik. A gyorsforgalmi utak mindenhol jól járhatóak, jellemzően sónedvesek. A főutakon az ország középső részében, a havazásban érintett területeken előfordulhatnak még latyakos szakaszok. 
  • A mellékutak az intenzívebb havazásban érintett területeken, így az ország középső harmadában többnyire latyakosak, Sárvár, Kiskunhalas és Heves térségében pedig egyelőre téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők.  
Hókotró takarítja a havat Kékestetőn február 14-énFotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Hétfő óta több száz munkagép végzi folyamatos rotációban a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az országos közúthálózaton. A héten eddig összesen mintegy 14 tonna sót és csaknem 500 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek a havazásban érintett területekre. 

A Magyar Közút arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak. Arra is figyelmeztetnek, hogy megéri előzetesen tájékozódni, például az Útinform oldalán.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.