A korrupcióért elítélt volt brazil államfő indul az elnökválasztáson

külföld
2018 február 22., 07:10
comments 28

Luiz Inácio Lula da Silva korrupcióval vádolt volt brazil államfő szerdán bejelentette, hogy indul az októberi elnökválasztáson.

„Jelölt vagyok”

– mondta a 72 éves volt elnök hívei előtt egy Belo Horizonte-i rendezvényen. „Vissza fogok térni, hogy szavatolhassam a nép jogát egy jobb életre” – mondta Luiz Inácio Lula da Silva.

A volt elnököt a brazil fellebbviteli bíróság januárban hozott súlyosbító ítéletében 12 év és egy hónap börtönre ítélt korrupció és pénzmosás miatt. Még fellebbezhet az ítélet ellen a legfelsőbb bíróságon, így egyelőre szabadlábon védekezhet.

A fellebbviteli bíróság bizonyítottnak látta, hogy a volt elnök megvesztegette a Petrobras brazil olajvállalat: a vád szerint 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában.

Luiz Inacio Lula da Silva korábbi brazil elnök
photo_camera Fotó: Bete Marques /AFP

A vádak ellenére Brazíliában őt tartják az októberben tartandó elnökválasztás legnagyobb esélyesének. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a férfi, aki 2003 és 2010 között töltötte be az elnöki tisztséget, a szavazatok 37 százalékát szerezhetné meg, míg a konzervatív kihívója, Jair Bolsonaro csak 18 százalékon áll. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.