Karácsony: Ha 40 körzetet visz az ellenzék, akkor Orbán nem tud kormányt alakítani

politika
2018 február 22., 11:07
comments 381

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd pártszövetség miniszterelnök-jelöltje szerint ha a 106 egyéni választókerületből 40-et nem fideszes jelölt nyer meg, akkor Orbán Viktor nem tud majd kormányt alaktani. 

A kormányalakításhoz legalább 100 képviselő kell, és listáról 93 mandátumot osztanak ki, vagyis a Karácsony által felvázolt modell alapján ha 66 egyénit elvisz a Fidesz, akkor mellé legfeljebb 33 listás helyet nyerhet. Összehasonlításul: 2014-ben 96 egyéni és 37 listás helyet szerzett a Fidesz.

Közvélemény-kutatások szerint ez meglehetősen optimista számítás, Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjében például arról beszélt, hogy szerinte az MSZP-Párbeszéd nem kap majd 10 százalékot se, és ezzel kiesnek a parlamentből. (A közös lista miatt náluk a bejutási küszöb 5-ről ugyanúgy 10 százalékra nőtt, mint a Fidesz-KDNP közös lista esetében.)

Karácsony három dologban bízik

Karácsony csütörtök délelőtt egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, szerinte lehetséges, hogy a Fidesz nem tud kormányt alakítani. E reményét az alábbiakra alapozza:

  • A közvélemény-kutatások torzítanak, erősebbnek mutatják a Fideszt, mint amilyen valójában.
  • Többen szavaznak majd, mint 2014-ben, mert többen ígérik most biztosra a részvételüket a felmérések szerint, mint 2014 hasonló időszakában. Tartalékok pedig a kormányváltást akaróknál vannak.
  • Mostanra az emberek megtanulták, hogy ebben az új választási rendszerben érdemes megosztani az egyéni és listás szavazatokat. Egyéniben a helyben legesélyesebb ellenzékire, listán pedig a legszimpatikusabb pártra érdemes szavaznia annak, aki mindenképpen a Fidesz ellen akar szavazni. 

Karácsony szerint háromféleképpen lehet a Fideszre szavazni: ha valaki ténylegesen a Fideszt illetve a Fidesz jelöltjét ikeszeli be, illetve akkor, ha egy esélytelen egyéni jelöltre szavaz vagy otthon marad. 

2014-ben még tizenegy egyéni helyet vihetett volna el az ellenzék, ha a harmadik helyezettre szavazók legalább 60 százaléka a második helyezett ellenzékire szavazott volna. Karácsony szerint az ilyen körzeteket most be fogja húzni az ellenzék.

Karácsony és az MSZP szerint a „Tapolca-effektus” most országosan is működhet. Tapolcán egy időközi parlamenti választáson a Jobbik jelöltje győzött, vélhetően szocialista választók segítségével. Arra számítanak, hogy áprilisban is lesznek választókerületek, ahol a Jobbik jelöltjére szavaznak az MSZP-sek, míg például a fővárosban balra szavaznak majd a jobbikosok. Ehhez a szocialisták szerint nem kell nagy bejelentés, vagy formális egyeztetés sem. Vona Gábor, a Jobbik elnöke is ilyesmiről beszélt az Indexnek: „Az időközi választások mutatják, hogy van egy taktikai szavazás, az emberek mérlegelik, hogy melyik választókerületben melyik jelölt a legerősebb. Én erre is bátorítom az embereket.”

Karácsony szerint a Fidesz „Együtt bontanák le a határzárat” szlogenű kampánya még jót is tesz ennek a kezdeményezésnek, mert arra tanítja az embereket, hogy lehetséges átjárás az ellenzéki pártok között. (Azt viszont ismét kijelentette, hogy nem akarja lebontani a kerítést, ahogy egyébként a plakáton szereplő egyik politikus sem.)

Azért az LMP-vel még egyeztetnének

Ugyanakkor a baloldalon úgy számolnak, hogy ideális esetben 20 helyen meg kellene egyezni még az LMP-vel, hogy a megfelelő számú egyéni győztest az ellenzék hozni tudja. 

A mostani hangulatban állítólag az MSZP és a DK összesen 4 egyéni körzetben lenne kész visszalépni a győzelemre esélyes LMP-sek javára, de cserébe az LMP-s jelöltek visszalépését várják legalább 10 másik körzetben. Az ilyen típusú megállapodásokról a következő három hétben akarnának majd megbeszéléseket folytatni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.