Egy ellopott Edgar Degas-festményt találtak meg egy busz csomagterében

MŰVÉSZET
2018 február 23., 18:52
comments 48

Edgar Degas francia impresszionista festő 2009-ben ellopott festményére bukkantak vámosok egy autóbusz csomagterében egy Párizs melletti autópálya-pihenőhelyen.

A pénzügyőrök rutinellenőrzést tartottak február 16-án, amikor a busz csomagterében egy bőröndben egy kis méretű festményt találtak Degas nevével. Mivel a bőröndöt egyetlen utas sem mondta a magáénak, a festményt lefoglalták, és később kiderült, hogy az 1877-ben készült Les choristes (Kóristalányok) című pasztell került elő, amit 2009. december 31-én loptak el a marseille-i Cantini Múzeumból.

photo_camera Fotó: Wikipedia

A lopás után a francia múzeumok szövetsége 800 ezer euróra becsülte a 32×27 cm-es festmény piaci értékét, de a marseille-i múzeumban akkor 30 millió eurót emlegettek. A kép tulajdonosa, a párizsi Orsay Múzeum nem hajlandó elárulni a becsült piaci értéket arra hivatkozva, hogy a biztosítási összeg üzleti titok.

A Kóristalányokat a párizsi múzeum egy időszaki kiállításra adta kölcsön a marseille-i múzeumnak. A 2009-es eltűnését „a francia impresszionista örökség súlyos veszteségének” nevezte Francoise Nyssen kulturális miniszter, aki dicsérte a francia pénzügyőrök éberségét a kulturális javak védelme terén.

Hilaire-Germain-Edgar De Gas, ismertebb nevén Edgar Degas, Párizsban született 1834-ben New Orleans-i anyától és francia bankár apától. Degas-t az impresszionisták egyik atyjaként tartják számon. 1917-ben halt meg. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt