Több ezren tüntettek a Kossuth téren a modernebb közoktatásért

POLITIKA
2018 február 23., 16:56

Orbán Viktort a Független Diákparlament január 19-i tüntetésén nyilvános vitára hívták az oktatási rendszerrel kapcsolatban, miután a követeléseikre Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter nem reagált. A miniszterelnök február 7-ig kapott haladékot, de nem reagált a felhívásra, helyette a fideszes média támadta a tüntetőket. (Később az Echo TV letiltatta azokat a videókat, amikben részletek szerepeltek a legendás Kálló Dániel-interjúból, aminek az emlékét is törölni igyekeztek.)

photo_camera Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség

Ezért a diákparlament mára Váltsunk rendszert közösen az oktatásban #február23-án! címmel országos tüntetést szervezett az oktatási reformokért, a Deák Ferenc tértől a Parlament elé vonult több ezer tüntető.

A 444 élő adásának első része itt, a második itt, a harmadik pedig itt látható. Ide kattintva pedig képekben tekinthető meg a tüntetés. (Az eseményekről hamarosan riporttal jelentkezünk.)

photo_camera Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség

A tüntetők 12+1 pontos követelése

1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!

2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!

3. Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!

4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli, szabad tankönyv-választást!

5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!

6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!

7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!

8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!

9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!

10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjjal!

11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé.

12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében! Ne kössék nyelvvizsgához az egyetemi felvételit!

(+1. Tegyék elérhetővé minden diák számára a világnézetileg semleges oktatást!)

photo_camera Tüntetők a Független Diákparlament 2018. február 23-i tüntetésén. Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.