Orbán Viktor nem fog tárgyalni a diákokkal

oktatás
2018 február 01., 14:17
comments 275

Hiába hívta ki nyilvános vitára Orbán Viktort tegnap a Független Diákparlament, Lázár János a Kormányinfón azt mondta, hogy erre a vitára a miniszterelnök nem fog elmenni. 

A Független Diákparlament január 19-én tartott tüntetést az oktatási rendszer igazságtalanságai ellen, és a színvonalasabb, modernebb, diákközpontúbb oktatásért. Követeléseikre Balog Zoltán miniszter nem reagált, ezért Orbán Viktorral akarnak egyeztetni. 

Lázár János a kormányinfón előbb azt mondta, hogy a tegnapi kormányülésen „nem tárgyaltak erről a nagy lehetőségről”.

Aztán gyorsan hozzátette, hogy természetesen fontosak a diákok, át is nézték a követeléseiket az Emmiben, ahgy ő maga is. „Vannak benne komolyan veendő dolgok és zagyvaságok is”.

De a legfontosabb számára nem ez volt, mert „ha még ha van is akceptálható, támogatható javaslat is a követelések között, akkor sem lehet elvonatkoztatni attól, hogy kampányban tüntettek",  és kik állnak a háttérben,

Lázár szerint iskolákban ők nem szoktak választási kampányt vinni, a „középiskoláksok belekavarása kampányba nem felelős dolog”, amiről érdemes lenne azért fideszes politikusokat is értesíteni. 

A követelések között a terhek csökkentésével érdemes foglalkozni, ez a nemzeti alaptanterv kérdése. Valakinek fel kell vállalni azt a döntést, hogy mi maradjon ki. Az nem a poltikusok dolga, hogy eldöntsék, hogy az ókori görög irodalmat három hónapig vagy csak egy hétig tanulják a diákok. A kormány várja a szakemberek, így az akadémia szakértők javaslatait. „De az a legegyszerűbb, legpirmitívebb és legproviniciálisabb válasz, hogy nem kell testnevelés óra. Ártalmas a mozgásról lebeszélni a diákokat.” Aztán közölte, hogy Orbán Viktor nem fog vitázni a diákokkal.

A Független Diákparlament azt közölte tegnap, hogy ha nem lesz vita Orbán Viktorral, akkor február 23-án országos tüntetést szerveznek az oktatási reformokért. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.