Vizsgálta a Versenyhivatal Mészáros Lőrinc összefonódásait

gazdaság
2018 február 23., 9:28
comments 95

Két Mészáros Lőrinchez köthető összefonódást is vizsgált az elmúlt időszakban a Gazdasági Versenyhivatal, de egyik esetben sem talált kivetnivalót a hatóság - írja az mfor.hu

A GVH egyrészt a Status Geo Invest Kft. cégvásárlásait vizsgálta. A tranzakció keretén belül összesen 4 társaság felett szerez közvetett egyedüli irányítást:az Arcata Holding Kft.,a Salinas Befektetési Kft., a Geosol Kft., és a Bakony-Sol Tüzelőanyag Előkészítő és Feldolgozó Kft. felett.

Az eladók közvetlenül, illetve leányvállalatokon keresztül a Csányi Sándor tulajdonában álló Bonitás 2002 Zrt., a Veolia Víz Zrt., illetve a Nagy György tulajdonában lévő Westbay Kft. A Geosol (melynek anyavállalata az Arcata és a Salinas) az ország egyik legkorszerűbb biomassza- és hulladékkezelő rendszere, mely a Mátrai Erőmű ipari parkjában működik. Utóbbiban mára szintén van érdekeltsége a felcsúti polgármesternek.

A másik, GVH által vizsgált tranzakció során egy vasútépítéssel foglalkozó céget, a V-Híd Zrt.-t szeretné Mészáros feleségével közösen bekebelezni. A társaság, mely 2016-ban 2 milliárdos árbevételt realizált 320 milliós nyereséggel, L.Simon László bizalmasa, Sárváry István tulajdona. 

Ezzel egy olyan céget szereznek meg Mészárosék, melyet az MKB, vagyis Mészáros bankja hitelez,

legalábbis erre utalnak a hitelbiztosítéki nyilvántartásban szereplő bejegyzések.

Az első zálogjogot még 2016 december közepén jegyezték be 2,7 milliárd forint értékben, közel fél évvel később ugyanilyen értékű zálogjog került bejegyzésre, a legutóbbit pedig 2017 december közepén jegyezték be 510 millió forint értékben.

A Versenyhivatal mindkét esetben megállapította, hogy a hatályos törvények alapján nem áll fenn olyan körülmény, mely miatt vizsgálni kellene az összefonódások piaci hatásait.

photo_camera Fotó: botost/444.hu


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt