Az elmúlt évtizedben az EU-tagországok közül Romániából vándorolt ki a legtöbb ember

Az EU országai közül Romániának volt a legnagyobb arányú lakosságvesztése az utóbbi évtizedben: állampolgárainak 17 százaléka távozott külföldre, az elvándorlási arány dinamikája tekintetében pedig világszinten a második helyen áll, Szíria után – mondta Luciana Lazarescu, a romániai bevándorlók beilleszkedését vizsgáló szervezet (CDCDI) kutatója.

A szakember a fiatal munkaerő mobilitásáról szóló, Bukarestben rendezett nemzetközi konferencián vázolta fel a romániai migrációs folyamatokat, az előadását a Mediafax hírügynökség tudósítása alapján ismertette a román sajtó.

Az ENSZ becslései szerint a román uniós csatlakozás (2007) óta 3,4 millió román állampolgár költözött el az országból.

A bevándorlás távolról sem „kompenzálja” a munkaerő-veszteséget: 2017 végén 117 ezer külföldit tartottak nyilván Romániában, közülük 3900 volt menedékkérő.

Az EU-n belül Szlovénia és Szlovákia után Romániában a legalacsonyabb a nem uniós rezidensek aránya (a lakosság 0,3 százaléka). A Romániába érkező bevándorlók alig 9 százaléka jön munkaszerződéssel: a legtöbben (43 százalék) családegyesítés címén vagy egyetemi hallgatókként kérnek tartózkodási engedélyt.

Románia nem vonzó az Európán kívülről érkező külföldieknek, akiket a nyelvi akadályok mellett az alacsony bérek és a beilleszkedésüket segítő intézmények hiánya is eltántorít.

Az országos statisztikai intézet február közepén közölte: 2017-ben kb. 70 ezerrel csökkent Románia lakossága, és ez a szám 25 százalékos növekedést jelent az előző évi népességfogyáshoz képest.

Fotó: Thierry Charlier / AFP

A természetes népszaporulat 25 éve, 1992-ben került negatív tartományba Romániában, azóta egyre súlyosbodik a népességfogyás, a szakemberek pedig a mutatók további romlására számítanak. Az állandó lakosság 2014-ben 20 millió alá csökkent, pedig a rendszerváltáskor még több mint 22 millió volt Románia lakossága.

Az ENSZ egyik előrejelzése 2050-re – ha nem változik a népességet befolyásoló főbb mutatók alakulása – 14,5 milliós lakosságot jósolt Romániának. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.