Ne az legyen, hogy egy doboz tojással megveszik a cigányok szavazatát

politika
2018 február 26., 17:40
comments 140

A hódmezővásárhelyi polgármester-választás előtt egy nappal jelent meg Facebookon a Dikh TV videója, melyben romák, köztük a csatorna sztárja, Dorina is arra kéri a cigányokat, ne adják el a szavazatukat. A kampányvideót nem szándékosan időzítették így, nem a Csongrád megyei választás miatt került ki szombaton, ez már az április 8-ai parlamenti választásokról szól - tudtuk meg a Dikh TV vezetőjétől, a Kispesti Cigány Önkormányzat elnökétől, Balogh Elektől.

link Forrás

Nem új keletű probléma, hogy a pártok a választások előtt némi készpénzzel, nem ritkán élelmiszer-adományokkal próbálják megvenni a roma kisebbség szavazatát. A gyakorlat - nem meglepő módon - a legjobban az ország legszegényebb, legelmaradottabb régióiban, például Borsod és Szabolcs megyében működik a leghatékonyabban. A Dikh TV most arra vállalkozik, hogy a maga módszereivel a lehető legtöbb cigányt térítse el attól, hogy néhány falatért vagy pár forintért lemondjanak jogukról, hogy olyan helyre tegyék a szavazatukat, ahonnan sorsuk és a romák helyzetének jobbra fordulását várják.

„Úgy érezzük, többet érünk” 

- mondta a 444.hu-nak Balogh Elek, a videó ötletgazdája. „Nem akarjuk megmondani, kire szavazzanak, csak azt szeretnénk, hogy ne adják el a szavazatukat.” Szerinte itt lenne az ideje, hogy a cigányság felébredjen, mert 

„eddig csak egy néma levente képviselte a cigányokat. Azért van a Parlamentben, hogy a szószólónk legyen, de soha nem szól az érdekünkben egy szót sem. Nekünk rendes szószóló kéne”.

Roma szószólója 2014 óta van az Országgyűlésnek Farkas Félix személyében, a 2018-as parlamenti választáson ő vezetheti a roma nemzetiségi listát. A Farkas Flórián megbízható embereként emlegetett szószóló az elmúlt négy év során összesen háromszor szólalt fel. Nemrégiben a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, egy migránshullám minden lehetőséget elvenne a magyarországi romáktól, akik felzárkóztatásáért szerinte a mostani kormány komoly erőfeszítéseket tesz. 

Balogh Elek szerint a szószóló feladata az is lenne, hogy kiálljon a média elé, de a Dikh TV stábjával sem áll szóba. „Ha hozzá szólunk, elfordul”.

A helyzet négy évvel ezelőtt sem volt jobb, volt, Balogh szerint voltak olyan települések, ahol néhány tojással vették meg a romák szavazatát. „A roma média dolga, hogy felnyissa a szemüket” - tette hozzá. A szavazatvásárlási botrányokra a romák sem büszkék, mert annak ellenére, hogy nemcsak a hátrányos helyzetben lévő térségek roma közösségeiben bevett dolog a szavazat megvásárlása, a jelenség sok rasszista megnyilvánulást szül. A Dikh TV videója alatt cigányok írnak saját tapasztalataikról, és arról, milyen szégyenletes dolognak tartják a szavazatvásárlást. 

A szombati videó csak az első a sorban, 

az április 8-ai választásokig lesznek még hasonlóak a Dikh TV-n, a csatornán, amit sokan csak azért ismernek, mert itt tűnt fel a 2017-es év legnagyobb magyar bulihimnuszát szállító Dorina. Akit nem mellesleg Balogh szerint annyira megviselnek a rasszista kommentek, hogy néha azon gondolkozik, inkább nem is akar már szerepelni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.