Török Gábor: Az ellenzék elhiheti, hogy új meccs kezdődik, ahol okos taktikával nem reménytelen a helyzete

POLITIKA
2018 február 26., 06:09
comments 111

Török Gábor politológus szerint a hódmezővásárhelyi választás komoly hatással lehet az ellenzéki vezetők gondolkodására, az egyéni választókerületi taktikájukra, és az együttműködésről szóló diskurzusra.

„Nagyon meg lennék lepve, ha a következő napok nem erről szólnának. Hódmezővásárhely ebből a szempontból módosíthatja a 2018-as parlamenti választás peremfeltételeit: mostantól az ellenzék elhiheti – akár így van, akár nem -, hogy nem a régi mérkőzésen játszik, ahol nincs esélye győzni, hanem egy olyan új meccs kezdődik, ahol, ha okos taktikával lép pályára, nem reménytelen a helyzete” - írja újraindult blogján.

Az eredmény Török szerint megmutatta azt is, hogy a Fidesz ugyan veszített, de a bázisa megmaradt: számszerűen még több szavazatot is kapott a jelöltjük, mint a legutóbbi két választáson, de a magas részvétel miatt ez így sem volt elég.

„A mozgósítás tehát nem volt teljesen sikertelen a kormányoldalon, a meglepetést nem a Fidesz jelöltjére leadott szavazatok száma jelenti, hanem a magas részvételhez vezető ellenzéki előretörés. Márki-Zay olyan szavazókat tudott behozni, akik egy más felállásban bizonyára otthon maradtak volna, vagy esetleg a Fideszre szavaznak” - írja.

A politológus szerint az is kiderült, hogy a szavazók egy részének a véleménye nehezen mérhető - ő maga két olyan felmérésről is tud, amik 60 százalék feletti fideszes győzelmet vetítettek előre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.