Török Gábor: Az ellenzék elhiheti, hogy új meccs kezdődik, ahol okos taktikával nem reménytelen a helyzete

POLITIKA
2018 február 26., 6:09
comments 111

Török Gábor politológus szerint a hódmezővásárhelyi választás komoly hatással lehet az ellenzéki vezetők gondolkodására, az egyéni választókerületi taktikájukra, és az együttműködésről szóló diskurzusra.

„Nagyon meg lennék lepve, ha a következő napok nem erről szólnának. Hódmezővásárhely ebből a szempontból módosíthatja a 2018-as parlamenti választás peremfeltételeit: mostantól az ellenzék elhiheti – akár így van, akár nem -, hogy nem a régi mérkőzésen játszik, ahol nincs esélye győzni, hanem egy olyan új meccs kezdődik, ahol, ha okos taktikával lép pályára, nem reménytelen a helyzete” - írja újraindult blogján.

Az eredmény Török szerint megmutatta azt is, hogy a Fidesz ugyan veszített, de a bázisa megmaradt: számszerűen még több szavazatot is kapott a jelöltjük, mint a legutóbbi két választáson, de a magas részvétel miatt ez így sem volt elég.

„A mozgósítás tehát nem volt teljesen sikertelen a kormányoldalon, a meglepetést nem a Fidesz jelöltjére leadott szavazatok száma jelenti, hanem a magas részvételhez vezető ellenzéki előretörés. Márki-Zay olyan szavazókat tudott behozni, akik egy más felállásban bizonyára otthon maradtak volna, vagy esetleg a Fideszre szavaznak” - írja.

A politológus szerint az is kiderült, hogy a szavazók egy részének a véleménye nehezen mérhető - ő maga két olyan felmérésről is tud, amik 60 százalék feletti fideszes győzelmet vetítettek előre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt