Az Elios ellen induló vállalat ügyvezetője letagadhatta, hogy pályázatot adtak volna be

bűnügy
2018 február 27., 09:30
comments 221

A cikket megjelenése óta frissítettük, az új fejlemények alul olvashatóak.

Az Átlátszó kérte ki az összes Elios-ügyben érintett önkormányzattól az iratokat, elsőnek a Csongrád megyei Mórahalom válaszolt, illetve elküldték azt a levelet is, amit az OLAF írt nekik.

Mint írják, az EU csalás elleni hivatala ebben azt állította, hogy felülről irányították azokat a pályázatot, melyen az Elios nyert. Többek között azt írják, hogy a pályázati határidő előtt egy nappal, 2014. október 1-jén módosították az egyik feltételt, ezzel vált a projekt jogosulttá az EU-támogatásra.

“Ha az irányító hatóság nem módosította volna a pályázati határidő előtt felhívást, lehetővé téve, hogy 100.000 órányi élettartamot vegyenek figyelembe, egyik projekt sem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződés becsült értékek mellett.”

Ráadásul a pályázat kiírásának előkészítésében részt vett az a Sistrade Kft., amiben tulajdonos volt Hamar Endre, Tiborcz barátja, az Elios résztulajdonosa is.

Az OLAF jelentése kitér arra is, hogy az ajánlattételi felhívást három cégnek küldték el, de az egyik nem adott be ajánlatot, a Simo Kft. ajánlatát pedig érvénytelennek nyilvánították, így maradt az Elios. Csakhogy amikor az EU hivatala helyszíni ellenőrzést tartott a Simo Kft-nél, a cég ügyvezetője azt mondta,

soha nem is adtak be ajánlatot, mert nincs pénze ilyen megrendeléseket teljesíteni.

Update: közben a 24.hu a birtokukban lévő OLAF-jelentés alapján arról ír, a Simó Kft. igenis indult a pályázaton, és az ügyvezető csak letagadhatta ezt. Ráadásul a vállalat tulajdonosa az a Horváth Dezső, aki egyrészt aláírta a közbeszerzési tervezetet, másrészt elkészítette a kiviteli tervek vázlatát, azaz segített a pályázat előkészítésében, majd elindult azon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.