Két fideszes önkormányzat is letiltotta a plakátozást a kampány előtt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Január végén két fideszes önkormányzat ugyanazon a napon tiltotta be a politikai plakátok kihelyezését, írja az Index

  • A győri rendelet szerint választási plakát a város teljes területén csak az önkormányzat által biztosított „önálló hirdetési berendezésén” helyezhető csak el .
  • Hatvanban pedig műemlékvédelmi, környezetvédelmi okokra hivatkozva a teljes belvárosban betiltották a választási plakátokat. 

Pedig a választási plakátoknak az ellenzéki esélyek szempontjából különösen azokon a helyeken van nagy jelentősége, ahol a helyi hatalom irányítja a nyilvánosság csatornáit.

A lap emlékeztet arra, hogy 2015-ben a Kúria már elkaszált a győrihez hasonló rendeletet, amikor 2013-ban Hódmezővásárhelyen tiltották be a plakátolást. A bíróság indoklása szerint a választási plakátozás szabályozása zárt rendszer, amit külső jogszabállyal, főleg egy alsóbb rendű helyi rendelettel nem lehet módosítani. A helyi önkormányzat nem alkothat olyan rendeletet, ami szerint a választási plakátozás sérti a közösségi együttélés szabályait. 

A cikk a hatvani rendelettel kapcsolatban megjegyzi, hogy ott a képviselők láthatóan próbáltak a törvény keretein belül maradni. Ugyanakkor a lap által megjelent jogász szerint a helyi önkormányzat olyan területre vezetett be tilalmat, ami nem áll védelem alatt, vagyis túlterjeszkedik a törvény adta felhatalmazáson.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.