Két fideszes önkormányzat is letiltotta a plakátozást a kampány előtt

Január végén két fideszes önkormányzat ugyanazon a napon tiltotta be a politikai plakátok kihelyezését, írja az Index

  • A győri rendelet szerint választási plakát a város teljes területén csak az önkormányzat által biztosított „önálló hirdetési berendezésén” helyezhető csak el .
  • Hatvanban pedig műemlékvédelmi, környezetvédelmi okokra hivatkozva a teljes belvárosban betiltották a választási plakátokat. 

Pedig a választási plakátoknak az ellenzéki esélyek szempontjából különösen azokon a helyeken van nagy jelentősége, ahol a helyi hatalom irányítja a nyilvánosság csatornáit.

A lap emlékeztet arra, hogy 2015-ben a Kúria már elkaszált a győrihez hasonló rendeletet, amikor 2013-ban Hódmezővásárhelyen tiltották be a plakátolást. A bíróság indoklása szerint a választási plakátozás szabályozása zárt rendszer, amit külső jogszabállyal, főleg egy alsóbb rendű helyi rendelettel nem lehet módosítani. A helyi önkormányzat nem alkothat olyan rendeletet, ami szerint a választási plakátozás sérti a közösségi együttélés szabályait. 

A cikk a hatvani rendelettel kapcsolatban megjegyzi, hogy ott a képviselők láthatóan próbáltak a törvény keretein belül maradni. Ugyanakkor a lap által megjelent jogász szerint a helyi önkormányzat olyan területre vezetett be tilalmat, ami nem áll védelem alatt, vagyis túlterjeszkedik a törvény adta felhatalmazáson.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.