Két fideszes önkormányzat is letiltotta a plakátozást a kampány előtt

POLITIKA
2018 február 27., 08:26
comments 127

Január végén két fideszes önkormányzat ugyanazon a napon tiltotta be a politikai plakátok kihelyezését, írja az Index.

  • A győri rendelet szerint választási plakát a város teljes területén csak az önkormányzat által biztosított „önálló hirdetési berendezésén” helyezhető csak el .
  • Hatvanban pedig műemlékvédelmi, környezetvédelmi okokra hivatkozva a teljes belvárosban betiltották a választási plakátokat.

Pedig a választási plakátoknak az ellenzéki esélyek szempontjából különösen azokon a helyeken van nagy jelentősége, ahol a helyi hatalom irányítja a nyilvánosság csatornáit.

A lap emlékeztet arra, hogy 2015-ben a Kúria már elkaszált a győrihez hasonló rendeletet, amikor 2013-ban Hódmezővásárhelyen tiltották be a plakátolást. A bíróság indoklása szerint a választási plakátozás szabályozása zárt rendszer, amit külső jogszabállyal, főleg egy alsóbb rendű helyi rendelettel nem lehet módosítani. A helyi önkormányzat nem alkothat olyan rendeletet, ami szerint a választási plakátozás sérti a közösségi együttélés szabályait.

A cikk a hatvani rendelettel kapcsolatban megjegyzi, hogy ott a képviselők láthatóan próbáltak a törvény keretein belül maradni. Ugyanakkor a lap által megjelent jogász szerint a helyi önkormányzat olyan területre vezetett be tilalmat, ami nem áll védelem alatt, vagyis túlterjeszkedik a törvény adta felhatalmazáson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.