Tilos a raboknak megérinteni a saját gyereküket, kamerákkal figyelik az ügyvédekkel való beszélgetést a miskolci börtönben

A Magyar Helsinki Bizottság nyilvánosságra hozta jelentését a miskolci börtönben tapasztalt állapotokról. 

A jelentés legfontosabb megállapításai: 

  • Plexifal választja el a beszélőn a családtagokat a raboktól. A gyereket sem lehet megérinteni. Mégis utána pucérra kell vetkőznie és guggolgatnia kell minden egyes elítéltnek, nehogy tiltott tárgyhoz juthasson. 
  • A dolgozó fogvatartottakat napi tízszer motozzák meg.
  • A telefonálás magas költségei akadályozzák a kapcsolattartást a családtagokkal.
  • 160%-os a zsúfoltság.
  • Az ügyvédi beszélőhelyiségbe kamera van felszerelve. Ez sérti az ügyvédi titkot, és súlyosan korlátozza a védelemhez való jogot. 

A jelentés teljes szövege itt olvasható, a Helsinki összefoglaló cikke itt

Tavaly októberben derült ki, hogy 18 évnyi együttműködés után többet (vélhetően a civil törvény miatt) nem engedik be a Helsinki szakértőit a magyar börtönökben. A most közölt jelentés értelemszerűen még a kitiltás előtti látogatások alapján készült. 

Akkor részletesen is írtunk róla, hogy a civilek kitiltásának az lehet a következménye, hogy fogalmunk se lesz arról, mi történik a börtönökben, ami nemcsak a fogvatartottak jogait csorbítja, de a társadalom egészének is káros. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.