A metróba vizelő párizsi migránsnak hazudja az Origo a 2015-ben lefotózott New York-i utast

A metróban nyilvánosan imádkozó muszlim és az utasok felé vizelő migráns fotója különösen megmutatta a metrót egyébként nem használó párizsiaknak is, hogy mi van - a szó konkrét és átvitt értelmében - a mélyben.

- írja az Origo a címlap felső harmadában olvasható

A metróban szemérmetlenül vizelő migráns fényképe sokkolja egész Párizst

című cikkében.

Nem kell többdplomás újságírónak lenni, hogy az embernek azonnal szemet szúrjon, hogy a metrókocsi falán mintha egy New York-térkép lenne látható, ami ugyan nem lenne 100 százalékig kizárt egy párizsi szerelvényben, de azért nem is túl valószínű. 

Ha az ember kicsit ránagyít a képre, az is rögtön szemet szúr, hogy a hugyozó férfi mögött az ajtón az angol nyelvű "Do not lean on door" felirat olvasható.

Ezután egyetlen fordított Google-kereséssel megállapítható, hogy a fotó több éves és persze nem Párizsban, hanem New Yorkban készült.

Például ezzel a képpel illusztráltak egy 2015-ös cikket egy New York-i weboldalon, ami a metróban elharapózó undorító viselkedésről szól. A képaláírásból kiderül, hogy a fotó egy ottani metrókamera felvételéről lescreenshotolt és megvágott állókép.

A kép nem az Origo fantáziáját mozgatta meg először: az Asian Defence News nevű oldalon 2016-ban úgy tálalták, mint egy berlini metróban vizelő migránst.

Végül hamar meglett a francia kamuvonal is: a képet egy Sophie Durant nevű szélsőséges, bevallottan idegengyűlölő nő tette ki az oldalára február 22-én.


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.