A metróba vizelő párizsi migránsnak hazudja az Origo a 2015-ben lefotózott New York-i utast

Média
2018 március 01., 14:56
comments 207

A metróban nyilvánosan imádkozó muszlim és az utasok felé vizelő migráns fotója különösen megmutatta a metrót egyébként nem használó párizsiaknak is, hogy mi van - a szó konkrét és átvitt értelmében - a mélyben.

- írja az Origo a címlap felső harmadában olvasható

A metróban szemérmetlenül vizelő migráns fényképe sokkolja egész Párizst

című cikkében.

Nem kell többdplomás újságírónak lenni, hogy az embernek azonnal szemet szúrjon, hogy a metrókocsi falán mintha egy New York-térkép lenne látható, ami ugyan nem lenne 100 százalékig kizárt egy párizsi szerelvényben, de azért nem is túl valószínű. 

Ha az ember kicsit ránagyít a képre, az is rögtön szemet szúr, hogy a hugyozó férfi mögött az ajtón az angol nyelvű "Do not lean on door" felirat olvasható.

Ezután egyetlen fordított Google-kereséssel megállapítható, hogy a fotó több éves és persze nem Párizsban, hanem New Yorkban készült.

Például ezzel a képpel illusztráltak egy 2015-ös cikket egy New York-i weboldalon, ami a metróban elharapózó undorító viselkedésről szól. A képaláírásból kiderül, hogy a fotó egy ottani metrókamera felvételéről lescreenshotolt és megvágott állókép.

A kép nem az Origo fantáziáját mozgatta meg először: az Asian Defence News nevű oldalon 2016-ban úgy tálalták, mint egy berlini metróban vizelő migránst.

Végül hamar meglett a francia kamuvonal is: a képet egy Sophie Durant nevű szélsőséges, bevallottan idegengyűlölő nő tette ki az oldalára február 22-én.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.