Beszáll a Mol is a napenergiába

2018 március 1., csütörtök 10:32
64

Három ipari telephelyén is napelemeket telepít a Mol 2018-ban, jelentette be a cég ügyvezető igazgatója csütörtök délelőtt.

Tiszaújvárosban (a Mol Petrokémia gyár területén), Százhalombattán (az olajfinomító területén) és Füzesgyarmaton (a bányászati üzem területén) építik fel az erőműveket, összesen 18 MW kapacitással.

Ez a 18 MW naperőműben elég soknak számít Magyarországon, a jelenleg működő legnagyobb hazai naperőmű a mátrai szénerőmű mellett működik, és 16 MW kapacitású. 

A 18 MW a Mol szerint kb. 9000 háztartás fogyasztásának felel meg. Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója szerint azért éri meg a cégnek naperőműveket építeni, mert az állam garanciát vállalt arra, hogy húsz évig szabályozott áron veszi át az itt termelt áramot. 

Az utóbbi években az állami MVM egyik leányvállalata, az eredetileg szélerőműre létrehozott Hungarowind a legaktívabb szereplő az iparágban. 2016 óta működik a 10 MW-os pécsi erőművük, és éppen ezen a héten jelentették be, hogy Felsőzsolcán 19,96 MW kapacitású naperőművet építenek még az idén. Van még legalább öt további erőműre terv a cégnel. Az MVM eddigi naperőművei EU-s támogatással épültek, a mátrai esetében a német RWE kedvezményes állami hitelt kapott, így a Mol az első cég Magyarországon, amelyik nagyobb naperőművet épít önerőből. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt