Beszáll a Mol is a napenergiába

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Három ipari telephelyén is napelemeket telepít a Mol 2018-ban, jelentette be a cég ügyvezető igazgatója csütörtök délelőtt.

Tiszaújvárosban (a Mol Petrokémia gyár területén), Százhalombattán (az olajfinomító területén) és Füzesgyarmaton (a bányászati üzem területén) építik fel az erőműveket, összesen 18 MW kapacitással.

Ez a 18 MW naperőműben elég soknak számít Magyarországon, a jelenleg működő legnagyobb hazai naperőmű a mátrai szénerőmű mellett működik, és 16 MW kapacitású. 

A 18 MW a Mol szerint kb. 9000 háztartás fogyasztásának felel meg. Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója szerint azért éri meg a cégnek naperőműveket építeni, mert az állam garanciát vállalt arra, hogy húsz évig szabályozott áron veszi át az itt termelt áramot. 

Az utóbbi években az állami MVM egyik leányvállalata, az eredetileg szélerőműre létrehozott Hungarowind a legaktívabb szereplő az iparágban. 2016 óta működik a 10 MW-os pécsi erőművük, és éppen ezen a héten jelentették be, hogy Felsőzsolcán 19,96 MW kapacitású naperőművet építenek még az idén. Van még legalább öt további erőműre terv a cégnel. Az MVM eddigi naperőművei EU-s támogatással épültek, a mátrai esetében a német RWE kedvezményes állami hitelt kapott, így a Mol az első cég Magyarországon, amelyik nagyobb naperőművet épít önerőből. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.