Trump legalább harminc tanácsadója többé nem tekinthet be szigorúan titkos anyagokba

Donald Trump harmincnál több tanácsadójától és hivatalsegédétől vonták meg eddigi biztonsági hozzáférését, vagyis ők ezentúl már nem férhetnek hozzá a legszigorúbban minősített államtitkokhoz. A Bloomberg értesülései szerint a tanácsadók egyikét sem rúgták ki, csak azokban az ügyekben, amelyek szigorúan titkos államtitkokat is érintenek, mások fognak eljárni helyettük.

Az már korábban kiderült, hogy Trump vejétől, Jared Kushnertől megvonták eddigi ideiglenes hozzáférését. Kushner kormányzati szerepvállalása már korábban aggályokat vetett fel, mert ő, ahogy amúgy Trump sem, nem igazán szakított korábbi üzleti érdekeltségeivel. A családi cégben meglévő részesedését papíron ugyan átruházta édesanyjára, de a mai napig érdekelt több ingatlanpiaci vállalkozásban - köztük olyanokban is, amelyeknek nagyösszegű, lejáró tartozásai vannak, ezért külföldi befektetőket keresnek. Ez utóbbi azért kifejezetten érzékeny probléma, mert Kushner külpolitikai tanácsadóként néha a nemzetbiztonsági kabinet tájékoztatása nélkül is tárgyal külföldi tisztviselőkkel, akik ezeket az üzleti kitettségeit ellene fordíthatják.

A most lefokozott tanácsadók Kushnerhez hasonlóan csak ideiglenes engedélyeket kaptak beiktatásuk után - vagyis az amerikai titkosszolgálatok átvilágítása olyan problémákat tárt fel náluk, ami miatt bő egy évvel Trump beiktatása után se adták meg nekik a rendes hozzáférést.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.