Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai is pénzhez juthattak a Paks II. projektből

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Greenpeace Magyarország átnyálazta a Paks II. projekt kiadott szerződéseit, és észrevették, hogy az állami Magyar Villamos Művek irányítása alá vont Paks II. Zrt. összesen 9,6 millió forint értékben kötött olyan keretszerződéseket, amikből az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) három munkatársa is megbízást kapott.

Ez azért lehet összeférhetetlen, mert az OAH feladata a magyar nukleáris ipar független felügyelete, így ha munkatársai pénzt kapnak a Paks II. Zrt-től sérülhet a pártatlanságuk.

A Greenpeace Magyarország Paks II-ről szóló blogja, a Paksaméta azt írja, hogy a szerződéseket 2012. december 11. és 2013. december 31. közötti időszakra kötötték, „közreműködés a nukleáris és energetikai SZKT munkájában a paksi telephelyen létesítendő új atomerőművi blokkokkal kapcsolódó nukleáris biztonsági és energetikai feladatok támogatásához” megnevezéssel. A szerződés négy szakembert nevez meg, akik a szakértelmük miatt kapták meg a megbízást: az MTA Energiakutató professzorát, Gadó Jánost, valamint Hullán Szabolcsot, Babics Pétert és Tóth Andrást.

A Greenpeace szerint Hullán Szabolcs az OAH főigazgató-helyettese, aki Paks II. új blokkjainak nukleáris biztonsági engedélyezéseit felügyeli. Babics Péter pedig feltehetően az OAH nukleáris biztonsági felügyelője. Jávor Benedek EP-képviselő azt mondta, az üggyel az Európai Bizottsághoz fordul, és kéri, vizsgálják meg, hogy fennáll-e összeférhetetlenség. (G7Eurológus)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.