Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai is pénzhez juthattak a Paks II. projektből

2018 március 3., szombat 12:30
66

A Greenpeace Magyarország átnyálazta a Paks II. projekt kiadott szerződéseit, és észrevették, hogy az állami Magyar Villamos Művek irányítása alá vont Paks II. Zrt. összesen 9,6 millió forint értékben kötött olyan keretszerződéseket, amikből az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) három munkatársa is megbízást kapott.

Ez azért lehet összeférhetetlen, mert az OAH feladata a magyar nukleáris ipar független felügyelete, így ha munkatársai pénzt kapnak a Paks II. Zrt-től sérülhet a pártatlanságuk.

A Greenpeace Magyarország Paks II-ről szóló blogja, a Paksaméta azt írja, hogy a szerződéseket 2012. december 11. és 2013. december 31. közötti időszakra kötötték, „közreműködés a nukleáris és energetikai SZKT munkájában a paksi telephelyen létesítendő új atomerőművi blokkokkal kapcsolódó nukleáris biztonsági és energetikai feladatok támogatásához” megnevezéssel. A szerződés négy szakembert nevez meg, akik a szakértelmük miatt kapták meg a megbízást: az MTA Energiakutató professzorát, Gadó Jánost, valamint Hullán Szabolcsot, Babics Pétert és Tóth Andrást.

A Greenpeace szerint Hullán Szabolcs az OAH főigazgató-helyettese, aki Paks II. új blokkjainak nukleáris biztonsági engedélyezéseit felügyeli. Babics Péter pedig feltehetően az OAH nukleáris biztonsági felügyelője. Jávor Benedek EP-képviselő azt mondta, az üggyel az Európai Bizottsághoz fordul, és kéri, vizsgálják meg, hogy fennáll-e összeférhetetlenség. (G7, Eurológus)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt