Karácsony azt ígérte, ha kormányra kerülnek, népszavazással semmisítik meg a Fidesz alaptörvényét

POLITIKA
2018 március 03., 14:31
comments 368

Karácsony Gergely többek között átfogó béremelési programot, 13. havi nyugdíjat és rezsicsökkentést is ígér abban az esetben, ha ő alakíthat kormányt az áprilisi választás után. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egy szombati, budapesti rendezvényen a Szociális demokrácia 10 pontban című beszédében ismertette a miniszterelnöki vállalásait.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (k) a miniszterelnöki vállalásait ismertető rendezvényen a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban Budapesten 2018. március 3-án.
photo_camera Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (k) a miniszterelnöki vállalásait ismertető rendezvényen a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban Budapesten 2018. március 3-án. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Az elmúlt időszakban néhány ember elképesztő magánvagyonra tett szert, és bennük az az egy közös, hogy mindannyian Orbán Viktor barátai vagy családtagjai – mondta. Szerinte „az egy vőre jutó jövedelem csillagászati”, de az egy főre jutó jövedelem még mindig alacsony.

Azt mondta, foglalkozni kell a „lopott vagyonok” kérdésével, ezért létrehozzák az antikorrupciós ügyészséget, feltárják az elmúlt 8 év összes „mutyiját”, és ha a bíróság is úgy látja, hogy közpénzből magánvagyonok jöttek létre, akkor elkobozzák ezeket a vagyonokat.

A kormányfőjelölt szerint az ellopott pénzeket többek között az EU-s adófizetők pénzéből lopták el, az az MSZP-Párbeszéd pedig az EU-s forrásokat az oktatásra, az egészségügyre és az emberek életminőségének javítására fordítja.

Az elmúlt 8 évben elindult egyfajta gazdasági növekedés, de ebből a nyugdíjasok „nagyjából semmit” sem kaptak, igazságot kell tenni a nyugdíjrendszeren belül is, ezért megszüntetik a „luxusnyugdíjakat”, az alapnyugdíjat kétszeresére emelik, a 100 ezer forintnál kisebb nyugdíjakat pedig fokozatosan felzárkóztatják – ígérte Karácsony.

photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Mindenkinek hozzáférhető, magas színvonalú egészségügyet hoznak létre – sorolta az ígéreteit. Az elmúlt 8 évben csillagászati összegeket vettek ki az egészségügyből, ezért minimum ezeket a pénzeket vissza kell adni, hogy Magyarország legalább az EU-s átlag szintjén költsön saját nemzeti jövedelméből az ágazatra – mondta. A háziorvosi ellátás az egészségügy erős alappillére lesz, és felpörgetik a népegészségügyi programokat – ígérte.

A tudás jelentősége végtelenül fel fog erősödni, de a mostani kormány szándékosan elveszi a tudáshoz való hozzáférés lehetőségét – mondta Karácsony Gergely, aki szerint az MSZP-Párbeszéd átfogó oktatási reformot hajt végre, visszapótolja az oktatásból elvett milliárdokat, ingyenessé teszi az első diplomát, csökkenti a tananyag mennyiségét és megbecsüli a pedagógusokat.

Az adórendszerre átkanyarodva az egykulcsos adót „ősbűnnek” nevező kormányfőjelölt azt mondta, hogy újra adómentessé teszik a minimálbért, ami a keresők kétharmadánál azonnal 20-30 ezer forintos fizetésnövekedést jelent. Karácsony Gergely a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentése mellett érvelve azt is mondta, hogy meg kell adóztatni az offshore-jövedelmeket, az óriásvagyonokat és a környezetszennyező cégeket.

A nők ugyanazért a munkáért 15 százalékkal kevesebb bért kapnak, ezért ezen a területen is a törvény erejével kényszerítik ki az egyenlőséget – mondta.

A kormányfőjelölt bejelentette, hogy 50 százalékkal csökkentik a háztartások rezsikiadásait. Ennek egyik eleme, hogy az átlagfogyasztás szintjéig 30 százalékkal csökkentik a gáz és 10 százalékkal a villany árát, a nagyon kismértékű fogyasztást pedig még olcsóbbá teszik. Az EU-s forrásokból finanszírozott hőszigeteléssel, nyílászáró-cserével és fűtéskorszerűsítéssel tovább lehet mérsékelni a rezsikiadásokat – mondta.

photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A miniszterelnök-jelölt a szegénység felszámolására tett ígéretei között a családi pótlék megduplázását, a zuglói önkormányzatban már bevezetett szociális modell országos kiterjesztését és a gyermekéhezés felszámolását említette.

A hazai kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére és helyzetbe hozására áttérve azt mondta, hogy a bérnövekedést úgy érik el, hogy az ne jelentsen pluszterhet a munkaadóknak.

Bejelentette azt is, hogy népszavazással semmisítik meg az alaptörvényt, és ezt követően az emberekkel közösen hoznak létre egy új alkotmányt. Orbán Viktor 2010-ben esküt tett a Magyar Köztársaság alkotmányára és „az első percben beletörölte a lábát. Én ugyanezt fogom tenni a Fidesz alaptörvényével” – mondta.

A Fidesz már reagált is Karácsony beszédére: szerintük Karácsony Gergely épp csak a legfőbb, Magyarország sorsát meghatározó pontot hallgatja el a programjából: ő és a kvótapaktum többi ellenzéki szereplője Soros embereként bevándorlóországot akar csinálni Magyarországból. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.