Saját magánál is nehezebb, 15,7 kilós őzet nyelt le egy burmai piton Floridában

ÁLLAT
2018 március 04., 06:54
comments 115

A burmai piton a világ egyik legnagyobb kígyófaja, és arról nevezetes, hogy hajlamos kis túlzással bármit megenni. A tigrispitonként is ismert faj az utóbbi időben sok fejfájást okoz floridai kutatóknak, ugyanis az eredetileg az amerikai államban nem őshonos hüllő invazív fajként jelent meg ott és terjeszkedni kezdett, majd hamar kiderült, hogy étkezési szokásai eltérnek attól, amihez a helyi hüllőszakértők hozzászoktak. 

Most a kutatók valami olyasmit tapasztaltak, amit még soha nem láttak: egy több mint három méteres burmai piton elfogyasztott egy egész őzet, aminek a súlya nagyobb volt, mint magának a kígyónak. 

A biológusok a Collier Seminole tájvédelmi parkban akadtak rá a felduzzadt kígyóra, amikor pedig megmozdították, egy őztetemet kezdett el visszaöklendezni. A tetem súlya 15,7 kilogram volt, míg a kígyó üresen 14,2 kilót nyomott.

link Forrás

Ian Bartoszek egyike volt a kígyóra ráakadó biológusoknak, elmondása szerint szürreális látvány volt számukra, hogy egy ekkora kígyó képes volt lenyelni az őzet. Az eddig ismert adatok alapján ez volt a valaha regisztrált legnagyobb regisztrált súlykülönbség egy piton és áldozata között. Ha nem zavarták volna meg, a piton szép lassan megemésztette volna az egész tetemet. 

photo_camera Fotó: Conservancy of SWFL

A tigrispitonok nem először okoztak fennforgást Floridában: a hetvenes években jelentek meg helyi természetvédelmi védelmi területeken, miután otthonra vásárolt példányokat szabadon engedhettek. Mára nagyon elszaporodtak, sok tízezer példány élhet belőlük az államban, és mindent felzabálnak, veszélyeztetve a helyi vadállományt is. 2016-ban például egy felboncolt piton gyomrából három őz maradványai kerültek elő. (Guardian, Conservancy of SWFL, címlapkép: Robet Sullivan/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.