Trump fokozódó kereskedelmi háborúja Magyarországnak is fájhat

Több 444 videó?
Szeretném

Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegette meg szombaton az Európai Uniót, hogy "adót fog kivetni az Európában gyártott autókra", ha az unió tényleg megtorló intézkedéseket hoz válaszul arra, hogy az Egyesült Államok vámot készül bevezetni az acél és az alumínium importjára. 

"Ha az EU tovább akarja emelni az ott tevékenykedő amerikai vállalatokat sújtó - már ma is jelentős mértékű - vámokat és korlátokat, akkor egyszerűen adót fogunk kivetni az autóikra, amelyek szabadon áramlanak be az Egyesült Államokba" - írta Trump a Twitteren. "Ők ellehetetlenítik, hogy eladjuk náluk az autóinkat. Ez hatalmas kereskedelmi egyensúlytalanság!" - tette hozzá.

Az elnök üzenetében kikelt a korábbi amerikai adminisztrációk által tető alá hozott "nagyon ostoba" kereskedelmi megállapodások ellen, és úgy vélte, más országok "csak nevetnek, milyen bolondok voltak az amerikai vezetők".

Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy 25 százalékos importvámot vezet be az acél, 10 százalékot pedig az alumínium bevitelére. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke erre válaszul közölte: az Európai Unió napokon belül "határozott és arányos" választ ad, és hozzátette, hogy az EU is tud hülyeségeket csinálni, és vethetünk ki adót a Harley Davidson motorokra vagy a Levi's farmerekre. 

A Reuters hírügynökség pénteken uniós forrásokból úgy értesült, hogy az EU mintegy 3,5 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetne ki 25 százalékos importvámot akkor, ha az amerikai elnök tényleg beváltja ígéretét. 

Az Eurostat 2016-ra vonatkozó adatai szerint az EU a világ legnagyobb gépjárműexportőre, az Egyesült Államok pedig a világ első számú gépjárműimportőre. Az EU gépjárműexportjának értéke 192 milliárd eurót tett ki, a legnagyobb felvevőpiaca az Egyesült Államok volt, ahová az uniós összexport 25 százaléka érkezett. Az unióba érkező gépjárműimport értékének 14 százaléka származott az Egyesült Államokból.

És mondani se kell, de egy ilyen lépés érzékenyen hathatna a magyar gazdaságra is, melynek teljesítményét nagyban befolyásolja az Audi és a Mercedes-gyárak teljesítménye. Azaz egy nagyobb visszaesés az amerikai piacon érzékenyen érinthetné akár a magyar GDP alakulását is. (via MTI)