Elvileg az Elios versenytársai voltak, mégis együtt alapítottak céget Szlovákiában

POLITIKA
2018 március 05., 13:51
comments 105

Van egy cég, amely nemrég két megbízást is kapott a Mészáros Lőrinc vezette önkormányzattól: 2016-ban 259 közterületi lámpát cseréltek ledre, 2017-ben pedig még 59-et. Így aztán, ahogy a Magyar Nemzet költői lelkületű újságírói fogalmaznak:

„a Pancho Arénához vezető utcában is – ahol egyébként Orbán Viktor háza áll – a U Light Kft. által felszerelt lámpák világítják meg a kormányfő esti sétáinak útvonalát.”

A felcsúti megbízások érdekessége, hogy mindkét esetben az OLAF-jelentésben is sokat szereplő Sistrade Kft, vagyis Hamar Endre cége készítette elő a fejlesztés paramétereit, ráadásul a U Light által felszerelt lámpák üzemeltetését is vállalta Tiborcz István régi barátjának és üzlettársának cége.

A 24.hu most újabb érdekességre lett figyelmes.

A 2015-ben alapított, többek között elektromos lámpákkal foglalkozó Elios Slovakia s. r. o. tulajdonosai között a következők tűntek fel hosszabb-rövidebb időre:

  • Tiborcz István egykori cége, az Elios Innovatív Zrt;
  • Tiborcz István egykori üzlettársa, Erdei Bálint cége, az Elios International Kft;
  • Erdei másik cége, a Woody Holding;
  • és a U Light.

Vagyis a külföldön is terjeszkedő, jól ismert eliosos körben tűnik fel az U Light, ami azért meglepő, mert az OLAF - és most már a magyar ügyészség - által vizsgált közvilágítási tenderek idején a U Light az Elios egyik visszatérő versenytársa volt. Indultak Cegléden, Hatvanban, Sárváron, Jászberényben, Bácsalmáson, Hajdúböszörményben és Mórahalmon.

Az más kérdés, hogy mindenki ilyen versenytársat szeretne magának: a U Lightnak például Sárváron sikerült 356 ezer forinttal fölé ígérnie az Eliosnak, amely végül elnyerte a munkát, és olyan is volt, hogy nem csatolták a szükséges dokumentumokat, ezért kizárták őket.

De jó példa a mátészalkai közvilágítási tender is, amelyen az öt indulóból négy 265 milliós ajánlatot nyújtott be, az Elios viszont három millióval kevesebbért vállalta a munkát - és nyert. Az Eliosnál pont egy kicsivel drágább ajánlatot tevő cégek közül az egyik a U Light volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.