Megnevezte az Elios-ügy érintettjeit az EU csalás elleni hivatala

politika
2018 február 12., 07:21
comments 443

A 24.hu sorra teszi közzé az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) jelentésének részleteit, amelyet a kormány az ellenzéki pártok követelései ellenére sem akar nyilvánosságra hozni. A Tiborcz István által egykor résztulajdonosként és igazgatósági tagként vezetett cég pályázati sikersorozata mögött bűnszervezetben elkövetett csalást sejt az OLAF, és az Európai Bizottságnak azt javasolta, hogy 13 milliárdot kérjen vissza Magyarországtól az unió.

Lázár János és Tiborcz István a belvárosi Börze étteremben 2017. november 7-én.
photo_camera Lázár János és Tiborcz István a belvárosi Börze étteremben 2017. november 7-én. Fotó: Azonnali

„A szervezőt nem az egyes önkormányzatoknál kell keresni, hanem inkább a tanácsadók, illetve az azok mögött álló magánszemélyek között” - írja az OLAF a 24.hu mai cikke szerint. Az uniós hivatal arra a megállapításra jutott, hogy rendre ugyanazok a tanácsadók bukkantak fel a pályázatok körül, ráadásul közöttük, illetve a tendernyertes Elios között átfedéseket, némelykor összeférhetetlenséget tártak fel. Az összeférhetetlenség pedig az uniós szabályok szerint a legsúlyosabb szankciót vonja maga után: 100 százalékos támogatásmegvonást - írja a portál, és hozzáteszi:

„Ennyi résztvevő bőven elég a bűnszövetséghez vagy a bűnszervezethez, de persze csak akkor, ha a Polt Péter vezette ügyészség vizsgálata talál bizonyítékot bűncselekményre.”

AZ OLAF által megnevezett tanácsadók és alvállalkozók az Elios-ügyben: 

  • Sistrade Kft. 
  • Eupro Projektmenedzsment Kft. 
  • INS Energia Kft. 
  • Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft. 
  • Tender-Network Kft. 
  • SMHV Energetika Kft. 
  • Tungsram-Schréder Zrt.

„Az Eliost előnyös helyzetbe hozták: irányított tenderfeltételek révén, továbbá hozzáfért bizalmas információkhoz, amikhez más pályázók nem” – állítja az OLAF. 

A Sistrade a legismertebb játékos, a cég 22 pályázati projektben működött közre. Az önkormányzatoknak segédkezett az előkészítésben, többnyire az energetikai tanulmányokat készítette el. Ennek vezetője Hamar Endre, Tiborcz István régi üzlettársa és bizalmasa, aki 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt. 

De az összeférhetetlenség egy másik tanácsadó cégnél is felmerül, Hamar ugyanis 2013 áprilisa és 2014 áprilisa között az Eupróban és az Eliosban is egyszerre volt tulajdonos.

A Tender-Network Kft. 13 projektben adott tanácsot. Bánsági Zsófia cége három alkalommal az Elios projekttanácsadója volt, Hódmezővásárhelyen pedig megesett, hogy a várossal projektmenedzseri szerződést kötött, ugyanakkor tanácsadó volt a kivitelező Eliosnál is. 

A 24.hu a többi tanácsadóról is részletesen ír, Tiborcz, Hamar és Bánsági cégeinek közös mozgásáról pedig a Direkt36 számolt be részletesen 2015-ben.

link Forrás

Az OLAF-jelentésről szóló első hírek óta a kormány újabb és újabb eltereléssel próbálkozik. 

  • Először közölte, hogy Gyurcsány és Bajnai a hibás, mert a hírhedtté vált közvilágítási programot 2010 előtt indították. Erre reagálta azt Bajnai Gordon, hogy sajnos valóban nem írták bele a tender feltételei közé, hogy ne lopj. 
  • Aztán Simicskára igyekeztek rátolni az ügyet, aki akkor még fideszes oligarchaként volt érdekelt az ügyben, de a lámpás csalásokban Tiborcz tárgyalt, róla beszélgettek az önkormányzati emberek, teljesen nyilvánvalóan kiderült, hogy ő irányította a magyar önkormányzatok lehúzását. 
  • Tuzson Bence, a kommunikációs minisztérium államtitkára vasárnap pedig eljutott oda, hogy csak azt ismételgesse: igazából nincs is még kormányálláspont, várjuk nagyon Brüsszel álláspontját, hogy aztán mondhassunk valamit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.