Fenntartják Oroszország eltiltását az atlétikai versenyeken

Több 444 videó?
Szeretném

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) fenntartja az orosz tagszövetség felfüggesztését.

A felfüggesztés megszüntetéséhez szükséges számos feltétel teljesült, de vannak még olyanok, amelyek nem - indokolta az IAAF tanácsának döntését keddi birminghami sajtótájékoztatóján Rune Andersen, a doppingellenes küzdelem oroszországi lépéseit felügyelő testület vezetője. 

Az IAAF 2015 novemberében függesztette fel az orosz szövetséget, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlott. Ezzel a döntéssel automatikusan valamennyi orosz atléta nemzetközi versenyzési jogát is felfüggesztették, így a riói olimpián, a tavalyi, londoni szabadtéri világbajnokságon és a múlt heti, birminghami fedett vb-n sem szerepelhettek szövetségi szinten, csak különengedéllyel indulhattak azok, akik a szigorú feltételeknek megfeleltek. 

Az orosz doppinggal foglalkozó IAAF-csapat vezetője, Rune Andersen most a következő, júliusban esedékes kongresszusig adott időt az orosz szövetségnek, ha addig nem történnek előrelépések, akkor akár a semleges induláshoz alkalmas különengedély lehetőségét is visszavonhatják. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság múlt szerdán megszüntette az orosz ötkarikás testület felfüggesztését, amelyről 2017. december 5-én határozott. (MTI, BBC)