Önvezető autókra támadtak dühös emberek Kaliforniában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Idén eddig hat baleset történt a hivatalos feljegyzések szerint Kaliforniában, melyben önvezető jármű is érintett volt, és ezek közül kettő esetében az emberi szereplő szándékosan mehetett neki az algoritmus vezérelte járműnek. 

Január 10-én egy gyalogos rohant át az utcán San Franciscóban, hogy éppen utasokra váró, mozdulatlan GM Cruise önvezető autó előtt üvöltözni kezdjen, majd megütötte a jármű lökhárítóját. Emberi sérülés nem történt, az autón kisebb sérülés keletkezett. 

Január 28-án egy taxisofőr szállt ki az autójából, szintén San Franciscóban, odasétált egy GM Cruise-hoz, és megütötte a szélvédőt, karcolást okozva ott. 

A robotok elleni San Francisco-i támadások nem újkeletűek, az utóbbi időben többször is szóltak arról hírek, hogy megszaporodtak az incidensek. Mi is írtunk arról, hogy decemberben egy állatmenhely kellett nyugdíjba küldje a biztonsági őr robotját, mert a környéken élők nem nézték jó szemmel a jelenlétét. 

Közben formálódnak a politikai mozgalmak is, melyek adóztatni akarják az emberi munkákat elvevő robotokat, San Franciscóban pedig nemrég törvénnyel korlátozták az egyszerre utcán lévő kiszállító robotok számát. 

Pedig a helyzet csak romlani fog, szintén keddig hír, hogy az Uber önvezető kamionjai például megkezdték a teszt-teherszállítást Arizona államában. 

(Guardian, Verge)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.