Soros válaszolt Ficónak: nem akarja destabilizálni a szlovák kormányt

2018 március 6., kedd 15:58
58

Szlovákiában feszült belpolitikai helyzet alakult ki, miután február 25-én barátnőjével együtt a galántai járásbeli Nagymácsédon meggyilkolták Jan Kuciak oknyomozó újságírót, komoly tüntetéseket is tartottak, Andrej Kiska szlovák államfő pedig előrehozott választásokat sürgetett.

Erre válaszul Robert Fico miniszterelnök hétfőn előhúzta az itthonról is jól ismert Soros-kártyát, és azt kezdte el feszegetni, hogy  vajon miről beszélgetett tavaly szeptemberben (!) a szlovák államfő Amerikában Soros Györggyel.

A Hospodarske noviny című szlovák napilap keddi beszámolója szerint a milliárdos üzletember Robert Fico vádjaira válaszolva elmondta: nem avatkozik bele a szlovák belpolitikába, és nem próbálja destabilizálni a pozsonyi kormányt.

Szóvivője, Michael Vachon megerősítette, hogy Andrej Kiska szlovák államfő tavaly szeptember 20-án az ENSZ Közgyűlése aktuális ülésszakának keretében New Yorkban találkozott a milliárdossal. Vachon egyúttal visszautasította Fico hétfői állítását, amely szerint Soros Kiskán keresztül próbált meg hatást gyakorolni a szlovák belpolitikára.

"Soros úrnak semmi köze Kiska elnök úr legújabb beszédéhez vagy a Szlovákiában zajló legfrissebb tüntetésekhez" - szögezte le a szóvivő.

Vachon azt mondta, hogy a tanácsadói által kísért politikus és az üzletember tavalyi találkozóján a szlovákiai roma kisebbség integrációja volt a központi téma. 

A szlovák államfő vasárnap az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre, valamint a kormánnyal szembeni általános bizalmatlanságra hivatkozva javaslatot tett a kabinet széles körű átalakítására vagy előrehozott választások kiírása, amit Fico elutasított. A miniszterelnök a szlovák állam teljes destabilizációjára tett kísérletnek nevezte azt, ami Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese meggyilkolása után történt.

Fico azt állította, hogy Kiskának a politikai válság megoldására tett javaslatait egyértelműen nem Szlovákiában dolgozták ki, és nemzetközi összeesküvést sejt az elnök reakciója mögött. A miniszterelnök szerint az államfő az ellenzék oldalára állt, amely államcsínyt akar. 

Kiska szóvivője, Roman Krpelan úgy véli, hogy Fico a politikai válságról akarja elterelni a figyelmet összeesküvés-elméleteivel. Azonban ez nem mentesíti őt a válság megoldásának felelőssége alól - tette hozzá a szóvivő. Amennyiben erre nem képes, álljon félre, és adja át a helyet valaki olyannak, aki el tudja simítani a gondokat - szólította fel a politikust Krpelan. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt