Trump nem fog lengyel vezetőkkel találkozni, amíg nem vonják vissza a holokauszt-törvényt

2018 március 6., kedd 17:28
97

Alig akadt Európában kormány, amelyik szívélyesebb viszont ápolt volna Donald Trumppal, mint a lengyel, de a rengeteg nemzetközi kritikát kiváltó törvénnyel, mellyel büntethetővé tették azt, ha valaki a holokausztban való részességgel vádolják a lengyeleket, vagy lengyel haláltáborokról beszélnek, úgy fest, washingtoni kapcsolataikat is sikerült elrontaniuk. 

Lengyel sajtóértesülések szerint ugyanis Washingtonban február 20-án született egy feljegyzés a törvényről, melyben az amerikai külügyminisztérium nagyon határozott nemtetszését fejezte ki a fejlemények miatt. A Rex Tillerson külügyminiszter közeli szövetségesének számító, az európai és eurázsiai ügyekért felelős Wess Mitchell által jegyzett dokumentum szerint a törvény elfogadhatatlan, mivel sérti a szólásszabadságot. 

A külügyi államtitkár hárompontos ultimátumot is küldött a lengyeleknek, többek között kiemelve, hogy nem lesznek magas szintű, kétoldali találkozók a két ország között, amíg ezt a válságot meg nem oldják, azaz hiába számít fontos régiós szövetségnek Lengyelország, se Donald Trump, se Mike Pence nem fog találkozni sem Andrzej Duda államfővel, sem Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel. Másrészt, ha a lengyelek nem lépnek vissza a törvénytől, az amerikai Kongresszus blokkolhatja a Lengyelországban zajló katonai projektek finanszírozását. Végül pedig, ha a törvény révén amerikai állampolgárok ellen is vádat emelnek, akkor "drámai" következményekkel kell számolnia a lengyel kormánynak. 

Trump fogadására összegyűlt lengyelek 2017 júliusában Varsóban Fotó: Celestino Arce/NurPhoto

A jelentés szerint a lengyel külügyminisztériumot előre figyelmeztette az Egyesült Államok, de az információt nem juttatták el a törvényt megfogalmazó igazságügyi tárcához. 

Szintén lengyel lapok írnak arról, hogy Tillerson fel is akarta hívni Dudát a törvény aláírása előtt, de a lengyel államfő nem fogadta a hívását. 

A lengyel kormányszóvivő, Joanna Kopcińska kedden arról beszélt, hogy a lengyel-amerikai kétoldalú kapcsolatokat nem fenyegeti veszély, és a diplomáciai kapcsolatok a jövőben is a jelenlegi szinten maradnak. Duda kabinetfőnöke, Krzysztof Szczerski csütörtökön Washingtonban lesz, ahol várhatóan találkozik majd Mitchellel is. 

Azt továbbra sem érteni, hogy pontosan milyen megfontolásból született a törvény, amivel Lengyelország nagyon fontos szövetségeseit haragította magára. Az Intercept épp nemrég írt róla, hogy a törvény megalkotásával azt mindenesetre sikerült elérnie Lengyelországnak, hogy a holokausztban a lengyel állampolgárok szerepéről sokkal több cikk és riport foglalkozik a nemzetközi sajtóban, mint korábban valaha. 

Az is látszik, hogy nagy a zavar a lengyel kormányban is,  amely a nagy kármentésben röhejes hibák sorozatát követi el. Egy kormánytag már arról beszélt, hogy polokauszt-múzeumot kellene nyitni, miközben Európát járó kampánykamionokra írják, hogy a lengyelek milyen sok zsidót mentettek meg. 

Adam Michnik magyarázata szerint amúgy a lengyel kormány nem antiszemita, csak tele van idiótákkal. (via Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt