A lengyel elnök aláírta a holokausztban a lengyelek felelősségének firtatását tiltó törvényt, de egyben utólagos normakontrollt kért

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Andrzej Duda lengyel elnök kedden bejelentette, hogy aláírja a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt, egyúttal azonban utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól. Az új előírásokat az elmúlt napokban elsősorban Izrael és Ukrajna bírálta, egy izraeli miniszter meghívását végül le is mondta a lengyel kormány

Duda a szólásszabadságra, valamint a bűncselekménynek minősülő tettek meghatározásának pontosságára vonatkozóan kéri ki az alkotmánybíróság véleményét. Hangsúlyozta: a törvény eleget tesz annak az Izrael által korábban megfogalmazott követelménynek, hogy ne akadályozza a holokauszt tudományos kutatását. Fontosnak nevezte, hogy a holokauszttúlélők tanúvallomást tehessenek. Kiemelte: Lengyelországnak szüksége van arra, hogy a második világháború kapcsán megvédhesse jó hírnevét.

A törvény értelmében az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak majd azok ellen, akik - a törvény betűje szerint - a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a náci német Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják.

Közben a Politico írt arról részletesen, hogy a kísérletek, melyekkel a lengyel kormány próbálta javítani a törvénytervezet nemzetközi megítélését, egy igazi PR-katasztrófába fulladtak. 

Mateusz Morawiecki miniszterelnök múlt héten például egy előadást tartott arról, hogy Lengyelország igenis tiszteletben tartja a holokauszt áldozatainak emlékét, az előadásról készült videó viszont olyan angol feliratot kapott Youtube-ra, amiben az hangzik el, hogy lengyel táborokban ölték meg zsidók millióit. Ez pont olyan mondat amúgy, ami az új törvény ratifikálása után már szankcionálható lenne. A kormány kénytelen volt helyesbítést kiadni, mert az eredeti szövegben még szerepelt a "nem" szó, csak ez a feliratba már nem került bele. 

Morawiecki ezekután felvette az előadását angol nyelven is, ekkor viszont arról beszélt, a nácik felelősek a második világháborús bűnökért, beleértve a több ezer lengyel tiszt meggyilkolását Katyńnál. Amit viszont a Szovjetunió követett el, igaz, hogy a kommunista időszakban a lengyel kormány valóban a németeket vádolta. 

A múlt hét végén pedig nemzetközi újságíróknak szerveztek egy túrát, amire ugyan a Politico-t nem hívták el, de a lap újságírója mégis értesült az ott zajló eseményekről: eszerint az újságírókat egy délkeleti faluba vitték, ahol egy új múzeum tárlatán keresztül mutatták meg nekik, mennyire kockázatos volt a lengyeleknek, ha segíteni próbáltak a zsidóknak a világháború idején. A múzeumban ugyanis egy lengyel család történetét mutatják be, akiket kivégeztek, miután lebuktak azzal, hogy zsidókat bújtattak el. 

Az újságírók viszont kiderítették, hogy a családot a saját szomszédaik nyomták fel a Gestapónak, és a kivégzőosztagban is voltak lengyel tisztek. Ezek pont olyan történések, melyeknek közlését az új törvény szankcionálhatná. (MTI, Politico)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.