A lengyel elnök aláírta a holokausztban a lengyelek felelősségének firtatását tiltó törvényt, de egyben utólagos normakontrollt kért

külföld
2018 február 06., 11:37
comments 99

Andrzej Duda lengyel elnök kedden bejelentette, hogy aláírja a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt, egyúttal azonban utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól. Az új előírásokat az elmúlt napokban elsősorban Izrael és Ukrajna bírálta, egy izraeli miniszter meghívását végül le is mondta a lengyel kormány

Duda a szólásszabadságra, valamint a bűncselekménynek minősülő tettek meghatározásának pontosságára vonatkozóan kéri ki az alkotmánybíróság véleményét. Hangsúlyozta: a törvény eleget tesz annak az Izrael által korábban megfogalmazott követelménynek, hogy ne akadályozza a holokauszt tudományos kutatását. Fontosnak nevezte, hogy a holokauszttúlélők tanúvallomást tehessenek. Kiemelte: Lengyelországnak szüksége van arra, hogy a második világháború kapcsán megvédhesse jó hírnevét.

A törvény értelmében az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak majd azok ellen, akik - a törvény betűje szerint - a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a náci német Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják.

Közben a Politico írt arról részletesen, hogy a kísérletek, melyekkel a lengyel kormány próbálta javítani a törvénytervezet nemzetközi megítélését, egy igazi PR-katasztrófába fulladtak. 

Mateusz Morawiecki miniszterelnök múlt héten például egy előadást tartott arról, hogy Lengyelország igenis tiszteletben tartja a holokauszt áldozatainak emlékét, az előadásról készült videó viszont olyan angol feliratot kapott Youtube-ra, amiben az hangzik el, hogy lengyel táborokban ölték meg zsidók millióit. Ez pont olyan mondat amúgy, ami az új törvény ratifikálása után már szankcionálható lenne. A kormány kénytelen volt helyesbítést kiadni, mert az eredeti szövegben még szerepelt a "nem" szó, csak ez a feliratba már nem került bele. 

Morawiecki ezekután felvette az előadását angol nyelven is, ekkor viszont arról beszélt, a nácik felelősek a második világháborús bűnökért, beleértve a több ezer lengyel tiszt meggyilkolását Katyńnál. Amit viszont a Szovjetunió követett el, igaz, hogy a kommunista időszakban a lengyel kormány valóban a németeket vádolta. 

A múlt hét végén pedig nemzetközi újságíróknak szerveztek egy túrát, amire ugyan a Politico-t nem hívták el, de a lap újságírója mégis értesült az ott zajló eseményekről: eszerint az újságírókat egy délkeleti faluba vitték, ahol egy új múzeum tárlatán keresztül mutatták meg nekik, mennyire kockázatos volt a lengyeleknek, ha segíteni próbáltak a zsidóknak a világháború idején. A múzeumban ugyanis egy lengyel család történetét mutatják be, akiket kivégeztek, miután lebuktak azzal, hogy zsidókat bújtattak el. 

Az újságírók viszont kiderítették, hogy a családot a saját szomszédaik nyomták fel a Gestapónak, és a kivégzőosztagban is voltak lengyel tisztek. Ezek pont olyan történések, melyeknek közlését az új törvény szankcionálhatná. (MTI, Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.