Alacsonyabb bérekért tüntetnek az orvosok

Egészségügy
2018 március 08., 13:51
comments 118

A kanadai Québecben több száz orvos tiltakozik az ellen, hogy megint emelték a fizetésüket, szerintük ugyanis már így is túl sokat keresnek. Szerda délutánig több mint 700 szakorvos, rezidens és orvostanhallgató írta alá a petíciót, ami kéri, hogy a tartományi vezetés törölje el a legújabb orvosi fizetésemelésről szóló terveit.

A petíció szerint az orvosok addig nem fogadhatják el a fizetésemelést addig, amíg az egészségügyben más munkakörökben dolgozók, például a nővérek vagy a kisegítőszemélyzet számára a munkakörülmények továbbra is nehezebbek, mint az orvosoknak. Ezen kívül sokszor a betegeknek sem egyszerű a hozzáférés a megfelelő egészségügyhöz, mivel az utóbbi években a kormány több részterületen is spórolni próbált, és megszorításokat vezetett be.

Közben az ápolókat képviselő szervezetek krónikus nővérhiányra panaszkodnak, és azt mondják, az ápolók nem bírják már a rájuk nehezedő nyomást. Januárban járta be a kanadai internetet egy ápoló könnyes fotója, amin arról panaszkodik, hogy egy nagyon megerőltető éjjeli műszakon van túl, amiben egyedül kellett gondoskodnia 70 betegről.

A tartományi vezetés szerint viszont az egészségügyi átalakítások sikeresek voltak, és nagy eredményként hivatkoznak arra, hogy mennyire meg tudták emelni az orvosok fizetését. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.