Alacsonyabb bérekért tüntetnek az orvosok

A kanadai Québecben több száz orvos tiltakozik az ellen, hogy megint emelték a fizetésüket, szerintük ugyanis már így is túl sokat keresnek. Szerda délutánig több mint 700 szakorvos, rezidens és orvostanhallgató írta alá a petíciót, ami kéri, hogy a tartományi vezetés törölje el a legújabb orvosi fizetésemelésről szóló terveit.

A petíció szerint az orvosok addig nem fogadhatják el a fizetésemelést addig, amíg az egészségügyben más munkakörökben dolgozók, például a nővérek vagy a kisegítőszemélyzet számára a munkakörülmények továbbra is nehezebbek, mint az orvosoknak. Ezen kívül sokszor a betegeknek sem egyszerű a hozzáférés a megfelelő egészségügyhöz, mivel az utóbbi években a kormány több részterületen is spórolni próbált, és megszorításokat vezetett be.

Közben az ápolókat képviselő szervezetek krónikus nővérhiányra panaszkodnak, és azt mondják, az ápolók nem bírják már a rájuk nehezedő nyomást. Januárban járta be a kanadai internetet egy ápoló könnyes fotója, amin arról panaszkodik, hogy egy nagyon megerőltető éjjeli műszakon van túl, amiben egyedül kellett gondoskodnia 70 betegről.

A tartományi vezetés szerint viszont az egészségügyi átalakítások sikeresek voltak, és nagy eredményként hivatkoznak arra, hogy mennyire meg tudták emelni az orvosok fizetését. (Washington Post)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.