A Facebook azért szedte le Lázár János videóját, mert az rasszista és gyűlöletkeltő

2018 március 9., péntek 19:33
274

Ma is jó magyarnak lenni: a kúlnál is kúlabb Vice hosszú cikkben foglalkozik vele, hogy miért szedte és miért rakta vissza a Facebook egy távoli kis ország politikusának videóját. Így nézünk ki:

Az amerikai lap megjegyzi, hogy a Facebook nagyon ritkán töröl kormányzati anyagokat szabálysértés miatt, de a fehér keresztényeket kiszorító, koszt és bűnözést hozó migránsokról szóló bécsi videóval ez történt.

A Facebook megírta Lázárnak is, hogy miért blokkolták a videót, ami után a kormány és a médiája teli tüdőből kezdte el fújni, hogy „a Facebook beleavatkozik a magyar választási kampányba”.

Majd néhány órával később a közösségi oldal újra elérhetővé tette a videót, Lázár pedig megköszönte a korrektségüket. (Az nem világos, hogy a hivatalos álláspont szerint akkor a Facebook beleavatkozik-e a magyar kampányba vagy sem. Bár ha a kormány kommunikációját nézzük, akkor valószínűleg igen.) 

A Vice-ot persze elsősorban nem a kormány összeesküvés-elméletei érdekelték, bár ezekre is rácsodálkozik, hanem az a heves vita, ami a Facebook körül zajlik Trump megválasztása óta, és ami arról szól, hogy a magát sokáig semleges közvetítő felületnek tartó közösségi oldal milyen hatással van a politikára és a médiára. 

A Facebook szóvivője a lap kérdéseire azt mondta a Lázár-videóról:

„Az emberek azért használják a Facebookot, hogy vitatkozzanak és felhívják a figyelmet fontos kérdésekre, de el fogjuk távolítani azokat a tartalmakat, amelyek megsértik közösségi irányelveinket, beleértve a gyűlöletbeszédet. Ugyanakkor kivételt tehetünk, ha a tartalom hírértékű, jelentős vagy közérdekű.”

Erre az elsőre meghökkentő érvelésre mondja azt a lapnak Andrew Stroehlein, a Human Rights Watch európai médiaigazgatója, hogy „ha a Facebook azt állítja, hogy azért engedélyezik a videót, mert az hírértékű, nos, azzal valójában nehéz vitatkozni. Mert tényleg fontos, hogy az európaiak tudják, hogy az EU egyik tagállama rasszista gyűlöletpropagandát folytat.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt