A Facebook azért szedte le Lázár János videóját, mert az rasszista és gyűlöletkeltő

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Ma is jó magyarnak lenni: a kúlnál is kúlabb Vice hosszú cikkben foglalkozik vele, hogy miért szedte és miért rakta vissza a Facebook egy távoli kis ország politikusának videóját. Így nézünk ki:

Az amerikai lap megjegyzi, hogy a Facebook nagyon ritkán töröl kormányzati anyagokat szabálysértés miatt, de a fehér keresztényeket kiszorító, koszt és bűnözést hozó migránsokról szóló bécsi videóval ez történt.

A Facebook megírta Lázárnak is, hogy miért blokkolták a videót, ami után a kormány és a médiája teli tüdőből kezdte el fújni, hogy „a Facebook beleavatkozik a magyar választási kampányba”.

Majd néhány órával később a közösségi oldal újra elérhetővé tette a videót, Lázár pedig megköszönte a korrektségüket. (Az nem világos, hogy a hivatalos álláspont szerint akkor a Facebook beleavatkozik-e a magyar kampányba vagy sem. Bár ha a kormány kommunikációját nézzük, akkor valószínűleg igen.) 

A Vice-ot persze elsősorban nem a kormány összeesküvés-elméletei érdekelték, bár ezekre is rácsodálkozik, hanem az a heves vita, ami a Facebook körül zajlik Trump megválasztása óta, és ami arról szól, hogy a magát sokáig semleges közvetítő felületnek tartó közösségi oldal milyen hatással van a politikára és a médiára. 

A Facebook szóvivője a lap kérdéseire azt mondta a Lázár-videóról:

„Az emberek azért használják a Facebookot, hogy vitatkozzanak és felhívják a figyelmet fontos kérdésekre, de el fogjuk távolítani azokat a tartalmakat, amelyek megsértik közösségi irányelveinket, beleértve a gyűlöletbeszédet. Ugyanakkor kivételt tehetünk, ha a tartalom hírértékű, jelentős vagy közérdekű.”

Erre az elsőre meghökkentő érvelésre mondja azt a lapnak Andrew Stroehlein, a Human Rights Watch európai médiaigazgatója, hogy „ha a Facebook azt állítja, hogy azért engedélyezik a videót, mert az hírértékű, nos, azzal valójában nehéz vitatkozni. Mert tényleg fontos, hogy az európaiak tudják, hogy az EU egyik tagállama rasszista gyűlöletpropagandát folytat.”