Drezdába költözik az egyik legmenőbb képzőművészeti gyűjtemény

2018 március 9., péntek 18:47
44

Drezda városának adományozták a világ egyik legjelentősebb magán műgyűjteményét. A Hoffmann család kollekciója mintegy 1200 műalkotásból, köztük Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat és William Kentridge műveiből áll. Eddig Berlinben őrizték, és csak részletekben, időszaki kiállításokon lehetett látni.

Erika Hoffmann a gyűjteménye egyik darabjával, Isa Genzken szobrával Fotó: OLIVER KILLIG/dpa Picture-Alliance/AFP

Rolf Hoffmann ruhagyáros, a Van Laack márka tulajdonosa az 1960-as években kezdte a gyűjtést, de a kollekcióban 1910-től napjainkig találhatók progresszív alkotások. Az üzletember 2001-es halála után özvegye, Erika Hoffmann gondozta tovább és bővítette a gyűjteményt, és a kelet-európai művészekre helyezte a hangsúlyt.

Az adományozást pénteken jelentette be Erika Hoffmann, a 79 éves mecénás és Marion Ackermann, a 14 Elba-parti közgyűjteményt magába foglaló Drezdai Állami Műgyűjtemények (SKD) főigazgatója. A nemzetközi jelentőségű műgyűjtemény fokozatosan, az elkövetkező öt év folyamán költözik a drezdai múzeumokba. (MTI, AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt