Drezdába költözik az egyik legmenőbb képzőművészeti gyűjtemény

MŰVÉSZET
2018 március 09., 18:47

Drezda városának adományozták a világ egyik legjelentősebb magán műgyűjteményét. A Hoffmann család kollekciója mintegy 1200 műalkotásból, köztük Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat és William Kentridge műveiből áll. Eddig Berlinben őrizték, és csak részletekben, időszaki kiállításokon lehetett látni.

Erika Hoffmann a gyűjteménye egyik darabjával, Isa Genzken szobrával
photo_camera Erika Hoffmann a gyűjteménye egyik darabjával, Isa Genzken szobrával Fotó: OLIVER KILLIG/dpa Picture-Alliance/AFP

Rolf Hoffmann ruhagyáros, a Van Laack márka tulajdonosa az 1960-as években kezdte a gyűjtést, de a kollekcióban 1910-től napjainkig találhatók progresszív alkotások. Az üzletember 2001-es halála után özvegye, Erika Hoffmann gondozta tovább és bővítette a gyűjteményt, és a kelet-európai művészekre helyezte a hangsúlyt.

Az adományozást pénteken jelentette be Erika Hoffmann, a 79 éves mecénás és Marion Ackermann, a 14 Elba-parti közgyűjteményt magába foglaló Drezdai Állami Műgyűjtemények (SKD) főigazgatója. A nemzetközi jelentőségű műgyűjtemény fokozatosan, az elkövetkező öt év folyamán költözik a drezdai múzeumokba. (MTI, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.