Hasznos tanácsok Oroszország ellenségeinek: idegmérgezés után mosd ki a ruháid

külföld
2018 március 11., 11:23
comments 96

Vagy ötszáz salisbury-i kocsmajárót figyelmeztettek a brit hatóságok arra, hogy Szergej Szkripal megmérgezése miatt lehetőleg azonnal mossák ki minden ruházatukat és tulajdonukat, mert az orosz exkém és lánya ellen bevetett idegméreg még őket is megbetegítheti. Minderre azután kerítettek sort, hogy megtalálták az idegméreg nyomait abban az étteremben, a Ziziben, ahol Szkripal és lánya ebédeltek, mielőtt egy közeli parkban rosszul lettek volna.

A Mill, az egyik salisbury-i vendéglátóhely, ahol nyomokban kimutatták az idegmérget, amivel minden bizonnyal az orosz titkosszolgálatok megmérgezték Szergej Szkripalt és lányát, Juliát.
photo_camera A Mill, az egyik salisbury-i vendéglátóhely, ahol nyomokban kimutatták az idegmérget, amivel minden bizonnyal az orosz titkosszolgálatok megmérgezték Szergej Szkripalt és lányát, Juliát. Fotó: Tayfun Salci/Anadolu Agency

Az idegméreg nyomai egy másik nyilvános helyiségben, a Mill Pubban is felbukkantak.

A hatóságok azt tanácsolták, hogy magyar idő szerint ma délután fél kettőig mindenki kerülje el a kocsmát és az éttermet, azok pedig, akik hétfőn ott jártak

  • mossák ki a ruháikat, lehetőleg mosógépben;
  • azokat a ruháikat, amiket nem lehet mosni, hermetikusan zacskózzák be további értesítésig;
  • a mobiljaikat, táskáikat, egyéb elektronikus eszközeiket alaposan töröljék át babatörlőkendővel, amit aztán szintén hermetikusan zárjanak műanyagzacskóba, és úgy dobják ki;
  • szemüvegüket, ékszereiket pedig meleg, mosószeres vízzel mossák át alaposan.

A brit tisztifőorvos, Sally Davies szerint "vannak olyanok", akik szerint ha valaki hosszabb távon van kitéve akár csak ilyen nyomokban ottmaradó idegméregnek, azok szintén megbetegedhetnek, bár szerinte "emiatt nincs ok pánikolni". "A közösséget fenyegető veszély alacsony, és biztos vagyok benne, hogy sem a vendéglátóhelyek vendégei, sem a személyzetük nem fog károsodni". A hétfőn megmérgezett Szkripal és lánya, a 33 éves Júlia kritikus állapotban vannak. (Via BBC)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.