Ma választhatják meg élete hátralevő részére Kína elnökének Hszi Csin-pinget

2018 március 11., vasárnap 6:18
77

Vasárnap történelmi pillanat lesz Kína életében. Majd harminc év után eltörlik az elnökséget két ötéves ciklusra korlátozó szabályt, így elvben Hszi Csin-ping öt év múlva, második terminusa végén is hatalmon maradhat.

Kínában Mao uralma után, annak rossz tapasztalatai miatt döntöttek az elnöki hatalom korlátozásáról, a vezetés tízévenkénti cseréjéről. Az ettől való ellépést már jelezte, hogy tavaly, Hszi második ötéves ciklusának kezdetén a párt éves kongresszusán nem választottak a felső vezetésbe egyértelmű utódjelöltet - sőt, csak olyanok vannak Hszin kívül a vezetésben, akik koruk miatt már nem is lehetnének elnökök.

Hszi egyeduralmi törekvéseit jelezte az is, hogy a "Hszi Csin-ping-i gondolat" pártalkotmányba emelésével gyakorlatilag a Kínai Népköztársaság alapítója, Mao mellé emelte magát a pártpantheonban. A parlamenthez február végén benyújtott pártjavaslat a tízéves mandátum eltörléséről pedig már egyértelművé tette, hogy Hszi egyeduralomra tör, és ebben a párt is támogatja.

Bár arra nem lehet számítani, hogy a parlament ne szavazná meg a párt határozatait, a BBC elemzése szerint lehet némi jele majd ellenállásnak. Ez leginkább abban mutatkozhat meg, hogy a 2980 parlamenti képviselő némelyike távol maradhat majd a szavazástól. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt