Ma választhatják meg élete hátralevő részére Kína elnökének Hszi Csin-pinget

Vasárnap történelmi pillanat lesz Kína életében. Majd harminc év után eltörlik az elnökséget két ötéves ciklusra korlátozó szabályt, így elvben Hszi Csin-ping öt év múlva, második terminusa végén is hatalmon maradhat.

Kínában Mao uralma után, annak rossz tapasztalatai miatt döntöttek az elnöki hatalom korlátozásáról, a vezetés tízévenkénti cseréjéről. Az ettől való ellépést már jelezte, hogy tavaly, Hszi második ötéves ciklusának kezdetén a párt éves kongresszusán nem választottak a felső vezetésbe egyértelmű utódjelöltet - sőt, csak olyanok vannak Hszin kívül a vezetésben, akik koruk miatt már nem is lehetnének elnökök.

Hszi egyeduralmi törekvéseit jelezte az is, hogy a "Hszi Csin-ping-i gondolat" pártalkotmányba emelésével gyakorlatilag a Kínai Népköztársaság alapítója, Mao mellé emelte magát a pártpantheonban. A parlamenthez február végén benyújtott pártjavaslat a tízéves mandátum eltörléséről pedig már egyértelművé tette, hogy Hszi egyeduralomra tör, és ebben a párt is támogatja.

Bár arra nem lehet számítani, hogy a parlament ne szavazná meg a párt határozatait, a BBC elemzése szerint lehet némi jele majd ellenállásnak. Ez leginkább abban mutatkozhat meg, hogy a 2980 parlamenti képviselő némelyike távol maradhat majd a szavazástól. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.