Az ENSZ-hez fordult a BBC az iráni származású újságíróit ért fenyegetések miatt

Példa nélküli lépésre szánta rá magát a BBC, amikor az ENSZ-hez fordult világszolgálata perzsa részlege újságíróinak folyamatos zaklatása miatt. A brit közműsorszolgáltató állítása szerint az iráni hatóságok megfélemlítő kampányba kezdtek munkatársaik ellen, akiket rendszeresen fenyegetnek, rokonaikat letartóztatják, beutazásukat megtagadják.

Az iráni hatóságok a 2009-es elnökválasztás után kirobban tiltakozási hullám óta próbálják ellehetetleníteni a BBC iráni újságíróit. A zaklatások egészen változatos formát öltöttek azóta:

  • az egyik újságírót nem engedték hazautazni beteg édesapjához, aki egy héttel később el is hunyt;
  • egy újságírónőt munkája feladására, vagy kollégái utáni kémkedésre próbáltak rávenni azzal, hogy ha együttműködik, akkor szabadon engedik 27 éves húgát;
  • amikor nemet mondott, a húgát, akit egy éjszakai rajtaütés során fogtak el, 17 napra magánzárkába zárták;
  • egy harmadik újságírójával, a BBC perzsa tévéadásának bemondónőjével közölték, hogy tudják, hova jár iskolába a tízéves kisfia;
  • az egyik producernek az idős édesanyját hurcolta el a titkosszolgálat kihallgatásra, ahol azt mondták neki, hogy a fiát bármikor autóbaleset érheti Londonban, ha nem adja fel a munkáját.

A BBC az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi tanácskozásán kíván felszólalni munkatársai érdekében. (Via BBC)