Éles József szerint nem látni az érkező tehetségeket a Mocsai-féle kézilabda akadémiáról

sport
2018 március 13., 20:56
comments 34

A Veszprém egykori klasszisa, a 179-szeres válogatott Éles József is csatlakozott a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányához, Ljubomir Vranjeshez, amikor arról beszélt, hogy nem látni a fiatal tehetségeket, akik jönnének sorra elő.

Pedig már öt éve működik a boglári Nemzeti Kézilabda Akadémia, ennyi idő alatt azonban még az NB1 szintjén megütő játékost sem sikerült ott kinevelni. 

Éles az M4Sportnak adott interjút, ebben beszélt arról, hogy míg gyerekek szintjén még a világ élmezőnyében vannak a magyar csapatok, 18-20 éves fiatalok esetében erről már szó sincs: 

"Szerintem az áll ennek a hátterében, amiről nagyon régóta beszélünk: a 17-18 éves kortól való versenyeztetést rontjuk el. A magyar fiatalok minimális sanszot kapnak a jó versenyeztetésre. Pártolom, hogy egy 18 éves játékos ne játsszon még az NB I-ben, csak akkor, ha nagyon extra. A baj azzal van, hogy akkor mégis hol játsszanak 18 és 22 év között? Nincs kiírva egy olyan bajnokság, ahol ez a korosztály minden héten komoly tétmérkőzéseket játszhatna. A dán bajnokságban például tizedannyi külföldi van, mint a mienkben, és fiatalokkal töltik fel a csapatot. A dán, a norvég és a svéd ligában rengeteg fiatal tehetség játszik, míg nálunk – tisztelet a kivételnek – ehelyett inkább a kivénhedt légiósokkal találkozunk. Olyanokkal, akik jelen pillanatban ugyan sokkal jobbak, mint egy 18-19 éves magyar játékos, de ha a kiemelkedően tehetségesek kapnának egy év lehetőséget, akkor be tudnák bizonyítani, hogy idővel sokkal jobbá válhatnak, mint a légiósaink zöme.”

Az M4Sport szerint Mocsai Lajos még Vranjes kritikájára reagálva mondta el, hogy de igenis, vannak tehetségek az általa irányított Balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA), ahonnan 17-en kerültek NB I-es férfi, illetve női klubokhoz, és a korosztályos válogatottakban immár a keretek közel 50 százalékát a náluk kiteljesedett tudású fiatal kézilabdázók alkotják. 

Éles szerint viszont a NEKA-nál folyó munkának egyelőre nem látni a gyümölcsét: 

„Azt nem látom, milyen munka folyik a Balatonbogláron, de arra emlékszem, hogy Mocsai Lajos 2013 nyarán, az akadémia indulásakor azt nyilatkozta, hogy 4-5 év múlva érződni fog a hatása még a válogatottban is. Eltelt az idő, és még az NB I-be sem sikerült igazán komoly játékost kinevelni. Tehát megkérdőjelezném, hogy milyen munka folyik ott. Illetve pontosítok: lehet, hogy nagyon jó munka zajlik, de ebben az esetben rossz a kiválasztás, és nem olyan játékosok kerülnek be az akadémiára, akikből extra kézilabdázót képezhetnénk. Hogy 4-5 év alatt, olyan feltételek mellett, mint ami Bogláron van, nem sikerült még nemzetközi szintű játékost, de még olyat se kinevelni, aki meghatározó tudna lenni a magyar élvonalban, ezen el lehetne gondolkodni.”

Arról, hogy hiába ömlik rengeteg pénz a sportágba, a focihoz hasonlóan itt sem jönnek az eredmények, nemrég részletes cikkben is foglalkoztunk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.