A fideszesek nagyon megszerették Putyint és Oroszországot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A magyar lakosság nagy része inkább elutasító Oroszországgal szemben, de van egy jelentős csoport, amelyik kifejezetten pozitívan tekint rá. Ez a fideszesek csoportja.

A kormányzati politika meggyőzte a fideszes választókat Oroszország nagyszerűségéről, ez egyértelműen látszik a Medián közvélemény-kutató felméréséből, amit a 444 számára készített. A felmérés 1200 magyar állampolgár személyes megkérdezésével készült, a válaszadók magyar szavazókorú lakosság összetételét tükrözik.

Általában inkább kedvezőtlen a magyarok véleménye Oroszországról

Amikor a világ hat nagyhatalmáról kellett véleményt mondaniuk a megkérdezetteknek, akkor az derült ki, hogy Oroszországot kedvelik a legkevésbé a magyarok, és a három európai országról van a legjobb véleményük:

Oroszország a 100-ból megszerezhető 48 pontjával a nagyhatalmak közül az egyetlen, amelyik a közepesnél (50 pont) valamivel rosszabb értékelést kapott.

Ugyanakkor Oroszország mostani, 48 pontos megítélése már egy hosszas javulási
tendencia eredménye, az ország a Medián korábbi hasonló kutatásai során ettől
rendre elmaradt, 2003-ban még mindössze 36 pontot ért el.

De vannak, akik kedvelik Oroszországot

Csak a Fidesz szavazói értékelték a közepesnél jobbra Oroszországot, ők jóval az országos átlag feletti, 59 pontra értékelték Putyin államát. A baloldali ellenzék, és a néhány éve még oroszbarát politikát hirdető Jobbik szimpatizánsai viszont inkább rossz véleménnyel vannak Oroszországról.

Ahogy a nagy átlag nincs jó véleménnyel Oroszországról, úgy a nagy többség szerint a magyar külpolitikának nem az oroszokkal való jó viszonyra kell elsősorban koncentrálnia, hanem fontosabb, hogy a szomszédokkal és az EU-val legyünk elsősorban jóban.

A fideszesek azonban itt is inkább az oroszok felé húznak:

A fideszesek inkább Moszkvában bíznak, mint Washingtonban

A Fidesz szavazói a legkevésbé nyugatos elkötelezettségűek a választói csoportok közül. Amikor az volt a kérdés, hogy az Egyesült Államokkal vagy Oroszországgal tartson-e fent szorosabb viszonyt Magyarország, akkor csak a fideszesek közül mondta azt a többség, hogy inkább Oroszországgal.

Mint a fenti ábrán látszik, csak a magyarok harmada egyértelműen inkább oroszbarát, de ez máris sokkal magasabb arány, mint négy éve volt, amikor csak a negyedük szövetkezett volna inkább a Kremllel mint a Fehér Házzal.

A fideszesek gondolják a leginkább azt is, hogy Magyarországnak akkor jó, ha Oroszország erős.

Nincs más párt, aminek hívei kívánatosabbnak tartják az erős Oroszországot.

Közben az orosz befolyás miatt aggódók száma növekedett 2007 óta, mert a fideszeseken kívül minden más csoporthoz tartozók inkább elutasítják a jelenséget.

Ahogy a fideszesek azt is gondolják, hogy a lehető legjobb viszonyban kell lennie Magyarországnak Oroszországgal.

A fideszesek bírják Putyint

A fideszeseknek köszönhető az is, hogy 7 nemzetközi személyiség közül Vlagyimir Putyin a második legkedveltebb Magyarországon:

Hiszen a fideszesek húzták fel az átlagát ilyen magasra:

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.