Brüsszel szerint a sikeres lezáráshoz közeledik az Európába érkezett menedékkérők elosztására szolgáló EU-s program

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A sikeres lezáráshoz közeledik az Európába érkezett menedékkérők elosztására szolgáló uniós program, a több tagország által is bírált kvótamechanizmussal kb. 34 ezer embert áthelyeztek Görögországból és Olaszországból, ami a jogosultak több mint 96 százalékát jelenti – közölte az Európai Bizottság, ami szerint „szinte valamennyi tagállam aktívan közreműködött”. Mint írták, Görögországban most még 149, Olaszországban pedig 933 kérelmező várja az áthelyezést, aminek az előkészítése folyamatban van.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke 2015. október 25-én.Fotó: John Thys / AFP

Az értékelés szerint sikeresen zárult a nemzetközi védelemre szoruló személyek harmadik (EU-n kívüli) országokból történő áttelepítését célzó, 2015 júliusában elfogadott uniós program is, amiben összesen 19 432 veszélyeztetett személyt hoztak Európába a korábban elfogadott mintegy 20 ezerből.

19 uniós tagállam eddig kb. 40 ezer újabb menekült befogadására tett felajánlást az Európai Bizottság által szeptemberben javasolt 50 ezres önkéntes áttelepítési kvóta keretében, de remélhetőleg további vállalások érkeznek majd a fennmaradó helyek kitöltésére.

A jelentés szerint az EU-s műveletekkel az elmúlt két évben több mint 285 ezer ember mentettek ki a Földközi-tengeren, de tavaly 2000 olyan embert is biztonságba helyeztek, akiket az embercsempészek a sivatagban hagytak magukra.

A testület arról is beszámolt, hogy a kitoloncolások tekintetében jelentősen javult az együttműködés a származási országokkal. Az EU tavaly nyár óta három ilyen állammal is megállapodást kötött, több másikkal pedig folynak a tárgyalások. A friss adatok szerint jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma, de a helyzet még instabil, ezért további erőfeszítésekre van szükség a tagállamok és az EU részéről is, egyebek mellett növelni kell a pénzügyi erőforrásokat.

A hivatalos statisztikák szerint tavaly 205 ezer illegális határátlépés történt és 685 ezer menekültügyi kérelmet nyújtottak be az EU-ban.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő kedden közölte, az év első két hónapjában kb. 16 ezer, eredetileg Európába tartó migránst szállítottak haza a származási országaikba Líbiából, annyit, mint tavaly egész évben. Azt mondta, még 4-5 ezren vannak a líbiai táborokban, de pár hónapon belül ők is visszatérnek. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.