Az amerikaiak támogatják Nagy-Britanniát a 23 orosz diplomata kiutasításában

külföld
2018 március 15., 6:27
comments 33
photo_camera Vegyvédelmi ruhába öltözött brit katonák egy, a március 4-i merénylettel összefüggésbe hozott jármű eltávolításán dolgoznak Salisburyben, ahol valakik, a brit kormány szerint orosz kémek megmérgezték Szergej Szkripalt és lányát, Juliát. Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

"Legközelebbi szövetségese", vagyis Nagy-Britannia mellett állnak az orosz-brit kémügyben, jelentette be a Fehér Ház azután, hogy Theresa May kormánya 23 orosz diplomata - minden ésszerű magyarázat szerint valójában hivatalos fedésben dolgozó, vagyis Nagy-Britanniába diplomataként delegált orosz kém - kiutasításáról döntött.

A brit kormány retorzióként rendelte el az oroszok kiutasítását, mert Vlagyimir Putyin nem adott magyarázatot az orosz exkém, Szergej Szkripal és lánya, Julia megmérgezésére. A brit kormány és a hatóságok szerint szinte biztos, hogy Szkripalékat az orosz titkosszolgálatok mérgezték meg idegméreggel, mások életét is veszélybe sodorva. Oroszország viszont tagadja, hogy köze lenne a merénylethez.

Szkripal egykor az orosz titkosszolgálatoknak dolgozott, de a brit hírszerzés átfordította, vagyis egy idő után már kettős ügynökként a brit hírszerzésnek dolgozott. Ez nem olyasmi, amit az orosz titkosszolgálatok ne szoknának szankcionálni, és a merénylet módszere is az orosz titkosszolgálatokra utal. Bár más szerrel, de hasonló módon végezte ki az orosz titkosszolgálat Alekszandr Litvinyenkót, aki szintén átállt kettős ügynök volt. Arról a gyilkosságról a brit parlamenti vizsgálat majdhogynem száz százalékos biztonsággal állapította meg, hogy azt Vlagyimir Putyinnak személyesen kellett elrendelnie.

A BBC észak-amerikai részlegének szerkesztője, Jon Sopel szerint a Fehér Ház nyilatkozata fontos jelzés, mert feltétlen támogatásáról biztosította Nagy-Britanniát Oroszországgal szemben - miközben Trump a kampányában nagyon is kacsintgatott Putyin felé, és nagyon szeretné javítani a két ország viszonyát. Most viszont az elnöki szóvivő, Sarah Sanders azt mondta, hogy az Egyesült Államok mindenképpen biztosítani akarja, hogy "ilyen undorító támadások soha többé ne történjenek". A britek döntését az orosz diplomaták kiutasításáról "jogos válasznak" nevezte.

"Ez a legutóbbi akciójuk jól beleillik a viselkedésmintájukba, vagyis abba, hogy Oroszország semmibe veszi a szabályokon alapuló nemzetközi világrendet, aláássa más országok szuverenitását és biztonságát, és megpróbálja túszul ejteni és hitelteleníteni a demokratikus intézményrendszert" - mondta Sanders.

A megmérgezett Szkripal és 33 éves lánya továbbra is válságos állapotban van. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt