Szijjártóék elítélték az orosz hírszerző megmérgezését, de úgy, hogy sem a hírszerző nevét, sem Oroszországot nem említik a nyilatkozatban

Hivatalosan ismeretlenek, de nagyon úgy tűnik, hogy az orosz államhoz kötődő személyek néhány napja idegméreggel próbáltak meg végezni Szergej Szkripal egykori orosz hírszerzőtiszttel és a lányával. Szkripal az Egyesült Királyságban telepedett le, miután kiderült, hogy a 90-es és a 2000-es években kettős ügynökként a brit titkosszolgálatnak is dolgozott.

Az orosz idegméreggel véghezvitt támadást csütörtökön Londonban közösen ítélte el  brit, az amerikai, a francia és a német kormány, majd csatlakoztak hozzájuk más európai államok, köztük a hagyományosan az oroszokkal megengedő Montenegró és Bulgária is.

A magyar külügynek már csak nyugati szövetségeseink miatt is kínos lett volna kimaradni a dologból, de Szijjártóék igyekeztek úgy elítélni az orosz támadást, hogy ne látsszon, hogy a magyar kormánynak bármi gondja lenne az oroszokkal.

Az elítélő közlemény végül csak angol nyelven került fel a kormany.hu-ra, és nem számolt be róla sem az MTI, sem az MTI Országos Sajtószolgálata. Ezen kívül a szövegben egyáltalán nem említik sem Szkripal nevét, sem Oroszországot.

Azt írják, „az idegméreggel elkövetett támadás sérti a releváns nemzetközi normákat, mint amilyen a vegyifegyver-tilalmi egyezmény”, és NATO-szövetségesként Magyarország szolidaritását fejezi ki az Egyesült Királyság felé és támogatja a brit kormányt abban, hogy feltárja a bűneset körülményeit. „Hisszük, hogy a bűnösöket a lehető leghamarabb elszámoltatják” - zárul a közlemény. (Magyar Nemzet)

UPDATE 11:49

A Magyar Nemzet frissítette a cikkét, és ebből kiderült, hogy a kormany.hu-n már magyarul is fenn van a közlemény. Egyelőre nem tudni, hogy utólag került fel, vagy csak el volt rejtve és nem szúrták ki.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.