Török Gábor szerint Orbán Viktor komoly politikai hibát követett el a fenyegetőzéssel

Orbán Viktor idén március 15-én szokatlanul röviden beszélt, és nem is nagyon akart sokat állítani, csupán közölte, hogy mindenki veszélyben van, és a Fidesz mentheti meg az országot. Beszédének utólag legemlékezetesebb része alighanem az lesz, amikor nem is túl burkoltan megfenyegette a kormánnyal szemben állókat, hogy a választás után erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fognak venni rajtuk. 

Az elégtétel belengetését hamar felkapta a sajtó és az ellenzéki pártok is, és kitért rá csütörtök esti elemzésében Török Gábor politológus is: 

„Az elmúlt pár órában folyamatosan azon gondolkoztam, hogy vajon ennek a résznek mi értelme, mi célja lehetett? Mit szeretett volna ezzel elérni a szónok, hogyan illeszkedik a kormányfői stratégiába? Tudhatta előre, hogy egy ilyen mondatot sokan – nem ok nélkül - fenyegetésnek fognak értelmezni, és egy miniszterelnöki pozícióból elhangzó hasonló megnyilatkozás a kampány hajrájában az ellenzék számára magas labda lehet. Ha korábbi szövetségesének és mostani ellenségének, Simicska Lajosnak akart üzenni, azt megtehette volna számtalan más – nem nyilvános - csatornán is, ehhez biztosan nem egy olyan eszközt volt célszerű igénybe venni, amelyre a legnagyobb figyelem irányul. 

Magam ezen a ponton egyelőre nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy itt nem a ráció, hanem a zsiger szólalt meg: a miniszterelnök nem azt mondta, ami hasznos számára, hanem amit ebben az ügyben valójában gondol, még inkább érez. Ha valóban így történt, az olyasmi, amit Orbán Viktor a beszédeiben viszonylag ritkán szokott elkövetni: komoly politikai hiba.”

Török ezen kívül még három dolgot emelt ki a csütörtöki események tanulságaként: 

  • A Békemenetre sok embert tudott összetoborozni a Fidesz, de azt még nem látni, hogy ezzel képesek lesznek-e megfordítani a kampány dinamikáját: az elmúlt hónapokban ugyanis egymást érték a Fidesz számára kellemetlen ügyek, és ezt próbálhatták meg visszájára fordítani március 15-én. 
  • A Fidesz mindent a migrációra tesz fel, Orbán meg se próbált például gazdasági sikerekről beszélni a színpadon: „a Fidesz láthatóan lemondott arról, hogy a kormányzás egyéb területeiről bármit mondjon, nem csupán ígéreteket nem tesz, de a létező eredményeit sem hajlandó a kampányban tárgyalni. Fontos döntés ez, amelynek a hasznosságát április nyolcadika után tudjuk majd megítélni”.
  • Az ellenzék nem került közelebb a koordinációhoz, sőt, a téma felvetésének módja miatt inkább kerültek közelebb az összefogás elutasításhoz. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.