A törökök és szíriai szövetségeseik elfoglalták Afrint a kurdoktól

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A török hadsereg és a velük szövetséges FSA nevű milícia vasárnap délelőttre elfoglalta Afrin városát. 

A Szíria észak-nyugati csücskében lévő település 2012 óta volt a szíriai kurdok kezében, akik a szintén Afrin nevű kantonjuk székhelyévé tették, és Rodzsava nevű államukhoz csatolták.

Afrin úgy csatlakozott a szíriai kurd államhoz, Rodzsavához, hogy közvetlenül nem érintkezett a keleti kurd kantonokkal. Közébük ékelődött a török kormány által támogatott FSA (Szabad Szír Hadsereg) által ellenőrzött terület.

Idén január 20-án indított a török hadsereg Olajág Hadművelet néven támadást Afrin tartomány ellen, amelyben a török légierőn és tankokon kívül a szárazföldi erők túlnyomó részét az FSA adta. A mintegy 200 ezer lakosú tartományt védő kurd erők kezdettől be voltak kerítve, csak nagyon nehezen jutottak utánpótláshoz, hiszen délről az Aszad elnökhöz hű erők, a többi irányból a törökök és szövetségeseik vették körbe a tartományt.

Török zászló egy ellenőrzőponton, Afrinban.Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Afrint korábban orosz csapatok is védték a török agressziótól, de a tartományban 2015 óta állomásozó orosz erők a januári támadás nyomán kivonultak. Aszad ugyan elítélte a török támadást, de érdemi segítséget a kurdoknak a szír elnök sem adott. Kisebb szír kormányerők ugyan néhány hete elindultak Afrinba, de a török légierő lebombázta őket.

Az USA fontos szövetségese a szíriai kurdoknak, de előre szóltak, hogy csak a keleti kantonokban védik meg a kurdokat a törököktől, Afrinról ők is lemondtak.

E hét végére kerítették be a mintegy 35 ezres Afrin városát a törökök, rendszeressé váltak a légitámadások, és a kurdok úgy döntöttek, hogy vasárnapra feladják a várost. A lakosságot evakuálták, tízezrek hagyják el ezen a hétvégén Afrint.

A kurdok azzal fenyegetnek, hogy a környező hegyekben gerillaháborúra rendezkednek be, és "pokollá teszik" a megszállók életét.

A városban több helyen máris kitűzték a török zászlót, és ledöntöttek egy kurd mitologikus alakot ábrázoló szobrot. (BBC, New York Times)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.