A törökök és szíriai szövetségeseik elfoglalták Afrint a kurdoktól

háború
2018 március 18., 14:45

A török hadsereg és a velük szövetséges FSA nevű milícia vasárnap délelőttre elfoglalta Afrin városát. 

A Szíria észak-nyugati csücskében lévő település 2012 óta volt a szíriai kurdok kezében, akik a szintén Afrin nevű kantonjuk székhelyévé tették, és Rodzsava nevű államukhoz csatolták.

Afrin úgy csatlakozott a szíriai kurd államhoz, Rodzsavához, hogy közvetlenül nem érintkezett a keleti kurd kantonokkal. Közébük ékelődött a török kormány által támogatott FSA (Szabad Szír Hadsereg) által ellenőrzött terület.

Idén január 20-án indított a török hadsereg Olajág Hadművelet néven támadást Afrin tartomány ellen, amelyben a török légierőn és tankokon kívül a szárazföldi erők túlnyomó részét az FSA adta. A mintegy 200 ezer lakosú tartományt védő kurd erők kezdettől be voltak kerítve, csak nagyon nehezen jutottak utánpótláshoz, hiszen délről az Aszad elnökhöz hű erők, a többi irányból a törökök és szövetségeseik vették körbe a tartományt.

Török zászló egy ellenőrzőponton, Afrinban.
photo_camera Török zászló egy ellenőrzőponton, Afrinban. Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Afrint korábban orosz csapatok is védték a török agressziótól, de a tartományban 2015 óta állomásozó orosz erők a januári támadás nyomán kivonultak. Aszad ugyan elítélte a török támadást, de érdemi segítséget a kurdoknak a szír elnök sem adott. Kisebb szír kormányerők ugyan néhány hete elindultak Afrinba, de a török légierő lebombázta őket.

Az USA fontos szövetségese a szíriai kurdoknak, de előre szóltak, hogy csak a keleti kantonokban védik meg a kurdokat a törököktől, Afrinról ők is lemondtak.

E hét végére kerítették be a mintegy 35 ezres Afrin városát a törökök, rendszeressé váltak a légitámadások, és a kurdok úgy döntöttek, hogy vasárnapra feladják a várost. A lakosságot evakuálták, tízezrek hagyják el ezen a hétvégén Afrint.

A kurdok azzal fenyegetnek, hogy a környező hegyekben gerillaháborúra rendezkednek be, és "pokollá teszik" a megszállók életét.

A városban több helyen máris kitűzték a török zászlót, és ledöntöttek egy kurd mitologikus alakot ábrázoló szobrot. (BBC, New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.