2 milliárdot ad a kormány Schmidt Mária alapítványának a Kertész Imre Intézet kialakítására

PÉNZ
2018 március 19., 22:15
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a kommunizmus áldozatainak emléknapján a múzeumban rendezett megemlékezésen 2018. február 25-én.
photo_camera Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a kommunizmus áldozatainak emléknapján a múzeumban rendezett megemlékezésen 2018. február 25-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Költségvetési átcsoportosításokkal összesen 2,06 milliárd forinttal tolja meg a kormány Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatójának alapítványát, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt - írja a Magyar Nemzet a Magyar Közlöny friss kiadására hivatkozva. 

A pénz többsége a budapesti Benczúr utcában tervezett Kertész Imre Intézet kialakítására megy el. A kormány az intézet helyszíne, egy villaépület felvásárlására 600 millió forintot már adott az alapítványnak, a többi pénzből az alapítvány gondoskodhat „a Nobel-díjas író emlékének és szellemi hagyatékának” gondozásáról.

Egy emléktáblát novemberben már itt leraktak egyszer Schmidték, igaz az eseményre elfelejtették meghívni az író kiadóját, sem azokat a szervezeteket, amiknek Kertész tagja volt. 

További 60 millió forintot kap még a kormánytól a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, méghozzá azért, hgy felújítsák a budapesti Andrássy út 60., vagyis a Terror Háza épületét. 

A kabinet utóbbiról különös sürgősséggel rendelkezett: a pénznek haladéktalanul át kell kerülnie az alapítványhoz, mert még a nyár vége előtt végezni kell az előkészítéssel. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.