Úgy épül stadion 3,5 milliárdból Szigetszentmiklóson, hogy a városnak nincs SEMMILYEN felnőtt focicsapata

sport
2018 március 19., 17:00
comments 197

Azt még a szenvedélyes magyar fociszurkolók is tudják, hogy az újabb stadionépítések minimum kétharmada teljesen felesleges és fenntarthatatlan volt, de ami Szigetszentmiklóson történik, az ebben a mezőnyben is egészen abszurd.

Ma átvettük az mfor.hu cikkét, ami arról szól, hogy az SZTK, a város focicsapata az elmúlt években 2,12 milliárd forintnyi TAO-pénzt, vagyis közpénzt kapott, hogy abból, vagy annak egy részéből egy stadionból és több edzőpályából álló centrumot építhessen. A teljes egészében taóból építendő komplexum tervezett végső ára 3,5 milliárd forint.

A TAO-pénzen felül a klub, kifejezetten a pálya építésére kapott 2016. nyarán egy 361 millió forintos segélyt is az EMMI-től, a rendkívüli kormányzati tartalékból, arra való hivatkozással, hogy a 2011-ben beadott sportcetrum-terv azóta elavult és amúgy is sokat esett közben az eső, így az építkezés költségvetése 361 milliós mínuszba került.

A pénzek elköltését a minisztérium munkatársai tavaly a következő, országos felháborodást kiváltó vizsgálati dokumentummal okézták le:

link Forrás

A stadionra és a pályákra tehát az elmúlt években durván 2,5, de minimum 2 milliárd forint érkezett a klubhoz.

Az SZTK tulajdonosai ehhez képest 2016. júniusában a következő szöveggel jelentették be, hogy megszüntetik a projekt elkezdésekor még stabil másodosztályú, akkor viszont már az NB III.-ban játszó felnőtt profi csapatot, és amatőrként a megye I.-ben folytatják:

„Ezúton tájékoztatjuk szurkolóinkat, és szimpatizánsainkat, hogy az egyesület beruházásában zajló Regionális Utánpótlás Centrum építése olyan fázisba került, amikor jelentős anyagi áldozatokat kell hoznia a klubnak, hogy a kivitelezést, – amely a szigetszentmiklósi gyerekeknek, és Önöknek épül – időre megvalósíthassuk.

Ezért a felnőtt csapatot üzemeltető Kft. tulajdonosai úgy döntöttünk, hogy minden erőforrásunkat a beruházásra fordítjuk, ezért átmenetileg megszüntetjük az első csapat anyagi támogatását, és a továbbiakban amatőrként, a megyei első osztályban versenyeztetjük első csapatunkat.”

Tehát az építkezésre hivatkozva történt a dolog, miközben a leendő sportcentrumból a valóságban lényegében semmi sem épült fel akkor még. (Az mfor.hu friss cikkében látható fotóból kiderül, hogy a beruházás most is maximum olyan 10 százalékos készültségnél állhat.)

photo_camera Így áll az építkezés a mfor.hu-m közölt fotó tanúsága szerint.

De ez még mind semmi ahhoz képest, hogy pár héttel ezelőtt, idén februárban már azt jelentette be az SZTK, hogy még az amatőr megyebajnokságtól is visszalép a téli szünetben, az idény felénél.

Vagyis most ott állunk, hogy elköltöttek jó 2,5 milliárd forint közpénzt egy magánkézben levő sportklub beruházására, de pillanatban nincsen se pénz, se pálya, se felnőtt focicsapat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.