20 ezerből csak 20 kérelmezőt utasítottak vissza a letelepedésikötvény-programban

Húszezer kérelmezőből csak húsz letelepedésikötvény-igénylőt és 44 hozzátartozót utasítottak vissza a magyar hatóságok nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kifogással az egész világról a kötvényprogram négyéves fennállása alatt – közölte Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának részben zárt ülésén a Magyar Nemzet beszámolója szerint. Végh eredetileg a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről tartott volna beszámolót, az ellenzéki képviselők kérdéseire azonban váratlanul elmondott néhány, a kötvényprogrammal kapcsolatos, korábban titkolt adatot is.

Az is kiderült, hogy a visszautasítottak között 3 kínai állampolgár van, így az összesen 64 visszautasított többsége Oroszországból, a Közel-Keletről és Észak-Afrikából próbálkozott, Kína után ugyanis ezekből a térségekből érdeklődtek legtöbben a magyar kötvényprogram iránt.

Végh szerint a kötvényigénylők biztonsági átvilágítása megnyugtatóan zajlott, erre azonban kevés a bizonyíték, sőt, nyomok inkább ennek ellenkezőjére utalnak. A több országban is körözött Ghaith Pharaon beutazása például rávilágít, hogy a magyar hatóságok néha azért hajlamosak elsiklani biztonsági kockázatok felett.