20 ezerből csak 20 kérelmezőt utasítottak vissza a letelepedésikötvény-programban

politika
2018 március 21., 04:39
comments 92

Húszezer kérelmezőből csak húsz letelepedésikötvény-igénylőt és 44 hozzátartozót utasítottak vissza a magyar hatóságok nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kifogással az egész világról a kötvényprogram négyéves fennállása alatt – közölte Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának részben zárt ülésén a Magyar Nemzet beszámolója szerint. Végh eredetileg a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről tartott volna beszámolót, az ellenzéki képviselők kérdéseire azonban váratlanul elmondott néhány, a kötvényprogrammal kapcsolatos, korábban titkolt adatot is.

Az is kiderült, hogy a visszautasítottak között 3 kínai állampolgár van, így az összesen 64 visszautasított többsége Oroszországból, a Közel-Keletről és Észak-Afrikából próbálkozott, Kína után ugyanis ezekből a térségekből érdeklődtek legtöbben a magyar kötvényprogram iránt.

Végh szerint a kötvényigénylők biztonsági átvilágítása megnyugtatóan zajlott, erre azonban kevés a bizonyíték, sőt, nyomok inkább ennek ellenkezőjére utalnak. A több országban is körözött Ghaith Pharaon beutazása például rávilágít, hogy a magyar hatóságok néha azért hajlamosak elsiklani biztonsági kockázatok felett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.