A szülők megkérdezése nélkül rakták rá az ovisokat Orbán Viktor facebookos kampányvideójára

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szerda délután írtunk mi is arról, hogy felkerült egy videó Orbán Viktor Facebook-oldalára, amin az látható, hogy a miniszterelnök Czunyiné Bertalan Judittal elment egy óvodába, ahol kezet fogott a gyerekekkel, és közös fotót is készített velük.

A zoom.hu azóta kiderítette, hogy Orbán a dadi Nefelejcs Óvoda és Mini Bölcsődébe látogatott el a Komárom-Esztergom megyei 3-as választókörzetben. A lap felhívta az óvodavezető Csillag Istvánnét, aki az újságírótól tudta meg, hogy megjelent egy videó, amin ő és a gyerekek is szerepelnek. Mint elmondta, a miniszterelnök váratlanul toppant be, nem volt előzetes egyeztetés. Amikor megkérdezték tőle, hogy ezek szerint a szülőket sem kérdezték meg arról, hogy gyerekek szerepelhetnek-e egy videóban, akkor az óvodavezető bontotta a vonalat. 

A kormány házilapjának, a Magyar Időknek címlapi ajánlója a videóhoz

Ebben a formában a jelek szerint a miniszterelnök és kampánycsapata jogsértést követhetett el: a vonatkozó törvények szerint 14 év alatti személyeknél a törvényes képviselő hozzájárulása kell, akár ahhoz is, hogy egy riportban szerepeljen. Jogászok szerint a jogsértést utólag még el lehet kerülni, ha egyesével megkeresik a törvényes képviselőket, és utólag kérik hozzájárulásukat. 

Az már csak mellékes, hogy köznevelési intézményekben politikai tevékenységet folytatni tilos ma Magyarországon. Az Index cikke felidézi, hogy a Nemzeti Választási Bizottság is arra jutott korábban, hogy óvodában nem szabad kampányolni, de ez persze nem tántorítja el a kormánypárti képviselőket, hogy kisgyerekeket használjanak fel politikai célokból: volt, hogy a honvédelmi minisztert kellett hallgatnia a kivezényelt ovisoknak, ahogy olyan is fordult elő télen, hogy a hóba vezényelték ki őket meghallgatni egy beszédet. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.