A szülők megkérdezése nélkül rakták rá az ovisokat Orbán Viktor facebookos kampányvideójára

bűnügy
2018 március 21., 17:17
comments 310

Szerda délután írtunk mi is arról, hogy felkerült egy videó Orbán Viktor Facebook-oldalára, amin az látható, hogy a miniszterelnök Czunyiné Bertalan Judittal elment egy óvodába, ahol kezet fogott a gyerekekkel, és közös fotót is készített velük.

A zoom.hu azóta kiderítette, hogy Orbán a dadi Nefelejcs Óvoda és Mini Bölcsődébe látogatott el a Komárom-Esztergom megyei 3-as választókörzetben. A lap felhívta az óvodavezető Csillag Istvánnét, aki az újságírótól tudta meg, hogy megjelent egy videó, amin ő és a gyerekek is szerepelnek. Mint elmondta, a miniszterelnök váratlanul toppant be, nem volt előzetes egyeztetés. Amikor megkérdezték tőle, hogy ezek szerint a szülőket sem kérdezték meg arról, hogy gyerekek szerepelhetnek-e egy videóban, akkor az óvodavezető bontotta a vonalat. 

A Magyar Idők márciusi beszámolója a kampányeseményről.
photo_camera A kormány házilapjának, a Magyar Időknek címlapi ajánlója a videóhoz

Ebben a formában a jelek szerint a miniszterelnök és kampánycsapata jogsértést követhetett el: a vonatkozó törvények szerint 14 év alatti személyeknél a törvényes képviselő hozzájárulása kell, akár ahhoz is, hogy egy riportban szerepeljen. Jogászok szerint a jogsértést utólag még el lehet kerülni, ha egyesével megkeresik a törvényes képviselőket, és utólag kérik hozzájárulásukat. 

Az már csak mellékes, hogy köznevelési intézményekben politikai tevékenységet folytatni tilos ma Magyarországon. Az Index cikke felidézi, hogy a Nemzeti Választási Bizottság is arra jutott korábban, hogy óvodában nem szabad kampányolni, de ez persze nem tántorítja el a kormánypárti képviselőket, hogy kisgyerekeket használjanak fel politikai célokból: volt, hogy a honvédelmi minisztert kellett hallgatnia a kivezényelt ovisoknak, ahogy olyan is fordult elő télen, hogy a hóba vezényelték ki őket meghallgatni egy beszédet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.