Lemondott a mianmari elnök, mert „elfáradt”

külföld
2018 március 21., 08:39
comments 23

Fáradtságra hivatkozva lemondott szerdán Htin Kiav mianmari elnök, nem sokkal később pedig a képviselőház elnöke is bejelentette lemondását. 

Az elnöki hivatal a Facebookon azt írta, hogy Htin 

azonnali hatállyal lemondott, hogy „kipihenhesse az államfői feladatokkal és kötelezettségekkel járó fáradalmait.” 

Az alkotmánnyal összhangban a parlament hét munkanapon belül megválasztja az utódját - áll a hivatal közleményében.

Htin Kiav és Aung Szan Szú Kji
photo_camera Htin Kiav és Aung Szan Szú Kji Fotó: AUNG HTET/AFP

A 72 éves Htin Kiav közeli szövetségese, gyerekkori barátja az országot de facto vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjinek, aki hivatalosan államtanácsosi minőségben vezeti a kormányt, illetve a külügyi tárcát - írja az MTI.

Nagy a mozgolódás ma a mianmari politikában, mert a najpjidói parlament alsóházának alelnöke ugyancsak szerdán bejelentette, hogy lemondott hivataláról az ország képviselőházának elnöke, Vin Mjint.

Az országban amúgy zajlik egy központilag támogatott népirtás, amely miatt néhány hónap alatt 700 ezer rohingya menekült el Bangladesbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.