Online szavazáson döntötte el az orosz védelmi minisztérium, hogyan nevezzék el az új fegyvereket

Eredményt hirdetett az orosz védelmi minisztérium az online szavazásban, amiben az internetezők azoknak az új fegyverzeteknek az elnevezéséről dönthettek, amiket Vlagyimir Putyin orosz elnök a március 1-i beszédében mutatott be a törvényhozás két házának.

Vlagyimir Putyin a sztálingrádi csatára emlékezik Volgográdban (1925 és 1961 között Sztálingrád) 2018. február 2-án.Fotó: Alekszej Druzsinyin / Szputnyik / AFP

A nukleáris hajtóműves manőverező robotrepülőgép a Burevesztnyik (Viharmadár), a pilóta nélküli nukleáris tengeralattjáró a Poszejdon (Poszeidón), a harci lézer pedig a Pereszvet elnevezést kapta.

Alekszandr Pereszvet harcos keresztény szerzetes volt, aki a tatárok elleni győztes, 1380. szeptember 8-i kulikovó csata előtt kopjás párviadalban csapott össze az Arany Horda bajvívójával, Cselubejjel (vagy Temür bejjel). A párbajban mindkét vitéz életét vesztette, de Pereszvet nyeregben maradt.

Jurij Boriszov védelmi miniszterhelyettes a Rosszija 1 televízióban azt mondta: a fegyverzetek még csütörtökön hivatalosan is megkapják az internetes szavazáson kiválasztott nevüket. A véleménynyilvánításban kb. 8 millióan vettek részt, ami azt jelzi, hogy az oroszoknak nem közömbös a hadseregük, annak harckészültsége és Oroszország sorsa – mondta. A szavazáson a minisztériumhoz beérkezett javaslatok közül fegyverzetenként 50 elnevezésből lehetett választani. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.