Online szavazáson döntötte el az orosz védelmi minisztérium, hogyan nevezzék el az új fegyvereket

Eredményt hirdetett az orosz védelmi minisztérium az online szavazásban, amiben az internetezők azoknak az új fegyverzeteknek az elnevezéséről dönthettek, amiket Vlagyimir Putyin orosz elnök a március 1-i beszédében mutatott be a törvényhozás két házának.

Vlagyimir Putyin a sztálingrádi csatára emlékezik Volgográdban (1925 és 1961 között Sztálingrád) 2018. február 2-án.Fotó: Alekszej Druzsinyin / Szputnyik / AFP

A nukleáris hajtóműves manőverező robotrepülőgép a Burevesztnyik (Viharmadár), a pilóta nélküli nukleáris tengeralattjáró a Poszejdon (Poszeidón), a harci lézer pedig a Pereszvet elnevezést kapta.

Alekszandr Pereszvet harcos keresztény szerzetes volt, aki a tatárok elleni győztes, 1380. szeptember 8-i kulikovó csata előtt kopjás párviadalban csapott össze az Arany Horda bajvívójával, Cselubejjel (vagy Temür bejjel). A párbajban mindkét vitéz életét vesztette, de Pereszvet nyeregben maradt.

Jurij Boriszov védelmi miniszterhelyettes a Rosszija 1 televízióban azt mondta: a fegyverzetek még csütörtökön hivatalosan is megkapják az internetes szavazáson kiválasztott nevüket. A véleménynyilvánításban kb. 8 millióan vettek részt, ami azt jelzi, hogy az oroszoknak nem közömbös a hadseregük, annak harckészültsége és Oroszország sorsa – mondta. A szavazáson a minisztériumhoz beérkezett javaslatok közül fegyverzetenként 50 elnevezésből lehetett választani. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.